GLOBUS

Američki nosač aviona uplovio u Južno kinesko more

Dok se zaoštravaju odnosi između dvije sile

Al. Ti.

20.2.2017

Sjedinjene Američke Države poslale su nosača aviona USS Carl Vinson u osporene vode u Južnom kineskom moru u okviru "rutinske operacije", navodi CNN.

Nosač aviona težak 97 hiljada tona, naoružan projektilima, može nositi više od 60 aviona, uključujući F/A-18 borbene avione.

Ova operacija dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa između dvije Sjedinjenih Država i Kine u vezi teritorije, ali i trgovine, dok Trumpova administracija nastoji da zauzme drugačiji pogled prema Kini u odnosu na prethodnu.

Ranije je kineski ministar vanjskih poslova upozorio Sjedinjene Države da ne čine nikakve radnje koje bi povrijedile teritorijalni integritet i suverenitet Kine.

- Kina poštuje i čuva slobode i prelete preko Južnog kineskog mora, ali se žestoko protivi svakom pokušaju podrivanja integriteta i suvereniteta - rekao je glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Geng Shuang.

Inače, Kina ima višegodišnja pomorska neslaganja sa susjedima u Južnom kineskom moru.

Kina polaže prava na skoro cijelo Južno kinesko more, uključujući i otoke, koji su skoro 800 milja udaljeni od kopna,  uprkos primjedbama Filipina, Malezije, Bruneja i Vijetnama.

Također, Kina je stvorila umjetne otoke u tom području, a prema natpisima medija u SAD-u Kina je prisvojila više do tri hiljade hektara teritorija od 2014. godine, dok su satelitski snimci pokazali da je na sve umjetne otoke postavljeno oružje.