BIZNIS

Avaz.ba istražuje: Moćni "Lidl" zbog nestabilnosti odustaje od dolaska u BiH

Najveći trgovinski lanac u Evropi odsutao od nas

M. Kunarac

20.2.2017

Najveći trgovački lanac u Evropi, njemački "Lidl", neće doći na tržište Bosne i Hercegovine tvrdi za Avaz.ba izvor blizak toj kompaniji. 

Isti izvor tvrdi da je njemačka kompanija uprkos izgradnji objekata odustala i od srbijanskog tržišta, međutim, iz "Lidl-a" Srbija su demantovali te navode.

- "Lidl" je trenutno fokusiran i radi na otvaranju prodavnica u SAD-u, kao i u Srbiji. U ovom trenutku nemamo planove za širenje na tržište Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz kompanije "Lidl" Srbija KD. 

Nestabilnost, stalno rovita politička situacija, što se ozbiljno odražava i na ekonomiju, odbila je potencionalne investitore da ulažu u našu zemlju, tvrdi isti izvor.

Već neko vrijeme mediji su pisali o navodnom skorom dolasku "Lidla" u BiH te mogućim investicijama i preuzimanjima poslovnih objekata na području Sarajeva.

No, sudeći prema riječima našeg sagovornika, iz ove kompanije su, ipak, odlučili da se odustane od BiH jer im je naša zemlja "isuviše rizična tržišta".

Nakon što je "Agrokor" preuzeo "Mercator" spekulisalo se da će strane kompanije preuzeti i domaće trgovinske lance.

Odnosno postojale su informacije da će "Bingo" kupovinom "Interexa" preuzeti vodeću tržišnu poziciju u BiH, a nakon toga cijelu kompaniju prodati "Lidlu". Međutim i te informacije su demantovane.