VIJESTI

BiH ostala bez dva miliona eura donacije za bazu otisaka prstiju

EK bila voljna pomoći, ali bh. institucije nisu postigle dogovor

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.2.2017

Bosna i Hercegovina ostala je bez dva miliona eura od Evropske komisije (EK) koje je trebala iskoristiti za nabavku novog automatiziranog sistema za prepoznavanje otisaka prstiju - AFIS (Automated Fingerprint Identification System), saznaje „Dnevni avaz“.

Razlog odgode je taj što Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH spori zakonitost prikupljanja, korištenja i zaštite ovih podataka.

Zastarjeli sistem

Potpisivanje sporazuma sa EK o donaciji sredstava za nabavku novog sistema, kako je za „Avaz“ potvrdio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, odgođeno je za narednu godinu, što će, kaže, najviše osjetiti policijske agencije.  

- Propustili smo priliku da policijske agencije u ovoj godini dobiju mnogo efikasniji i snažniji alat na otkrivanju najtežih zločina, odnosno počinilaca. Sadašnji sistem čak ne prihvata ni unos DNK analiza i biometrijske podatke - kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Za Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH sporno je to, kaže za „Avaz“ direktor ove institucije Petar Kovačević, što je centralni server AFIS-a smješten u Ministarstvu sigurnosti BiH, koje nije operativni organ, te ističe da bi ta baza trebala biti smještena u nekoj od policijskih agencija.

Također, Kovačević kaže da za postojeću obradu podataka o otiscima prstiju nema pravnog osnova i da Agencija upozorava nadležne na to već osam godina.

petar-kovacevic-jul4nb0028

Kovačević: Nema pravnog osnova za sadašnji način obrade

- Neophodno je izmijeniti Zakon o policijskim službenicima u vezi s evidencijom o otiscima prstiju te regulisati način obrade ličnih podataka, jasno utvrditi kako se podaci prikupljaju, obrađuju i štite. I to se mora riješiti samo zakonom, a ne nekim odlukama i memorandumima – izričit je Kovačević.

Neuređena oblast

S druge strane, ministar Mektić tvrdi da Ministarstvo sigurnosti nema nikakav pristup bazi otisaka, u smislu da unosi ili briše podatke.

Otkriva i da je posljednje dvije godine 17 policijskih agencija u BiH vodilo pregovore o tome gdje će biti smješten centralni server, a da dogovor nije postignut, te da nema druge mogućnosti izuzev da AFIS bude u toj instituciji.

- Svi bi da bude kod njih, a ja nemam naredbodavnu moć da kažem gdje će biti server. Mislim da bi Agencija u svemu ovome trebala biti fleksibilnija - kaže Mektić, dodajući da Ministarstvo godišnje iz budžeta izdvaja oko 200.000 KM za održavanje ovog sistema.

mektic

Mektić: Predložit će formiranje kontrolnog tijela

Mektić najavljuje da će predložiti Vijeću ministara BiH da ono donese odluku o formiranju kontrolnog tijela za nadzor nad obradom podataka otisaka prstiju koje bi činili predstavnici policijskih agencija u BiH.

Dok traju prepucavanja između Ministarstva i Agencije ko je kriv za to što smo ostali bez modernog sistema prikupljanja i razmjene podataka o otiscima prstiju, plaši spoznaja da je u ovoj oblasti stanje nedorečeno i neuređeno, da nema krovne institucije koja bi u ovom trenutku mogla garantirati da u zemlji nema manipulacija u procesu obrade tih podataka.

Policajci i kriminalci    

Kovačević kaže da je problem i to što su neke policijske agencije u zajedničku bazu unosile otiske i kriminalaca i policajaca. Zbog toga je, navodi, primjerice, Agencija zabranila Federalnoj upravi policije takvu praksu. S druge strane, ministar Mektić kaže da u toj bazi moraju biti otisci svih policajaca u BiH, jer su oni prvi koji dolaze na neko mjesto zločina.

- Policija će ostaviti otiske i mi ih poslije moramo eliminirati. Kako ćemo to učiniti ako nismo uzeli otiske - kaže Mektić.