GLOBUS

Četiri kandidata za novog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Nakon ostavke Michaela Flynna

Fena

20.2.2017

Idući izbor američkog predsjednika Donalda Trumpa za savjetnika za nacionalnu sigurnost će imati autonomiju oko imenovanja svog tima i ključnih odluka, objavila je Bijela kuća u nedjelju, u vrijeme potrage za nasljednikom Michaela Flynna koji je s te funkcije sišao prošle sedmice zbog nepriličnih kontakata s Rusijom.

Trump je penzionisanog generala Michaela Flynna otpustio u ponedjeljak nakon što se otkrilo da je uoči njegove inauguracije razgovarao o američkim sankcijama protiv Rusije s ruskim ambasadorom u Washingtonu, te je kasnije o tome lagao potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Voditelj  Trumpovog ureda Reince Priebus je u razgovoru za Fox News Sunday rekao kako novi savjetnik "može sa svojim osobljem raditi šta god on ili ona želi".

Trump će iz svog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi razgovarati s četiri kandidata za Flynnovog nasljednika. Na listi se nalaze Keith Kellog, trenutni vršilac dužnosti savjetnika, John Bolton, bivši ambasador SAD-a u Ujedinjenim narodima, te generali-pukovnici H.R. McMaster i Robert Caslen s West Pointa.