VIJESTI

Ročište za određivanje pritvora Zukiću i Fazlagiću zatvoreno za javnost

U Općinskom sudu u Sarajevu

Am. K.

20.2.2017

U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je održano ročište na kojem se na prijedlog Tužilaštva KS razmatralo određivanje jednomjesečnog pritvora Amiru Zukiću, generalnom sekretaru SDA, i njegovom vozaču Seidu Fazlagiću.

Isključenje javnosti

Kantonalne tužiteljice Nermina Kulenović i Bojana Jolović tražile su isključenje javnosti sa današnjeg ročišta zbog, kako su kazale, zaštite interesa svjedoka koji su ranije dali svoje iskaze u ovom predmetu.

Kako je navela tužiteljica Jolović, na prvom ročištu koje održano ranije u predmetu Bosna, a u sklopu kojeg su sada uhapšeni Zukić i Fazlagić, javnost nije bila isključna te je svjedok oštećene strane u ovom predmetu doživio neprijatnosti.

Također Tužilaštvo je tražilo isključenje javnosti jer u ovoj fazi kako su naveli istraga ima status poslovne tajne Tužilaštva. 

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva te isključio javnost s ovog ročišta.

Nakon ročišta advokat Jasmir Muratović, koji zastupa Amira Zukića, nije želio davati izjave. 

Primanje nagrade

- Vidjeli ste da je Sud isključio javnost i mi to moramo poštovati, kratko je kazao Muratović.

U toku dana očekuje se odluka suda o određivanju pritvora za uhapšene Zukića i Fazlagića.

Zukić je osumnjičen za krivično djelo udruživanja, radi činjenja krivičnih djela primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem odnosno zbog nezakonitog zapošljavanja, a u sklopu predmeta "Bosna".

U avgustu pošle godine, u ovoj akciji uhapšeni su izvršni direktor za distribuciju "Elektroprivrede" BiH, Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela KCUS-a, Safet Bibić te Ramiz Karavdić i Nedžad Trako.

Fazlagić se tereti za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.