GLOBUS

Clinton neutješno plakao: Konobar s Kosova kleknuo i zahvalio se što mu je spasio život

Bivši američki predsjednik

Redakcija

19.2.2017

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova žena Hillary, bivša senatorica i državna sekretarka SAD-a, ručali su u jednom njujorškom restoranu kad je njihov obrok prekinuo emotivni konobar, javlja Politico.

Naime, dok su Bill i Hillary jeli dimljenog lososa, pred Billa je kleknuo konobar porijeklom iz Kosova i zahvalio mu što je spasio njegov život kad je bio tinejdžer. Bivšeg se predsjednika njegova gesta toliko dojmila da je zgrabio muškarca za ruke i rasplakao se od ganuća.

 - Gospodine, želim vam zahvaliti. Da nije bilo vas, danas ne bih bio živ - rekao je konobar i potom bivšem predsjedniku i prvoj dami ispričao svoju životnu priču.

Kad mu je bilo 16 godina živio je na Kosovu, upravo u trenutku rata krajem devedesetih godina. Njegov otac i drugi članovi obitelji bili su mučeni tokom sukoba pa su svi pobjegli u planine, ispričao je ovaj konobar. Život im je spasila intervencija NATO-a koja je okrenula tok rata na Kosovu, a ubrzo nakon toga naš je konobar otišao u SAD. 

Inače, većina članova osoblja u dotičnom restoranu je iz Albanije te je Clinton nakon večere neko vrijeme proveo rukujući se s konobarima, kuharima i ostalima ljudima zagvalnim na njegovoj pomoći.

Rat na Kosovu razbuktao se 1998. godine nakon niza napada pripadnika OVK-a na predstavnike tadašnje "jugoslavenske vlasti", što je bio odgovor na desetljeća diskrimanicije i progona od strane državnih vlasti, naročito onih ljudi koji su se zalagali za neovisno Kosovo.

Nakon inicijalnog napada OVK-a odgovor Miloševićevog režima bio je brutalan te je u narednim mjesecima poginulo više hiljada ljudi, najviše civila, a u jednom trenutku je gotovo cijela albanska populacija Kosova bila prognana iz svojih domova.

U martu 1999. godine, na inicijativu brojnih zapadnih vođa, NATO je počeo s bombardiranjem Srbije kako bi prisilio Miloševića na uzmak, što se tri mjeseca kasnije i dogodilo.

Pripadnici UN-a su dvije godine kasnije utvrdili da su snage Miloševićeva režima provodile sistematsku kampanju terora, koji je uključivao silovanja, ubojstva, spaljivanje kuća i zlostavljanje civila. Jednako tako, i pripadnici OVK optuženi su za velik broj zločina nad srpskom populacijom s Kosova.