VIJESTI

CIK BiH: Stjepan Bošković je novi-stari načelnik Općine Stolac

Prvi preliminarni rezultati ponovljenih izbora

D. K.

19.2.2017

Stjepan Bošković (HDZ BiH) je novi-stari načelnik Općine Stolac.

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je večeras oko 22 sata Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila na svojoj web stranici, na danas održanim ponovljenim izborima u Stocu, Bošković je osvojio 4.276 odnosno 59,55 posto glasova, dok je njegov protukandidat Mato Komšić (SDF BiH) dobio povjerenje 2.904 ili 40,45 posto birača.

screenshot-1

Prvi preliminarni rezultati CIK-a BiH (Foto: Screenshot)

Obrađeni su glasački listići sa svih 19 biračkih mjesta. Važećih listića bilo je 7.180 odnosno 94,91 posto, a nevažećih 385.

Kako je saopćio CIK BiH, sva biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, a na redovnim biračkim mjestima glasalo je 7.566 ili 75,57 posto birača.

Registrirani birači na glasačkim listićima za načelnika Općine Stolac imali su mogućnost odlučiti se za jednog od dva kandidata - Matu Komšića (SDF BiH) i Stjepana Boškovića (HDZ BiH).

Preliminarne nepotpune rezultate za Općinsko vijeće Centralna izborna komisija BiH objavit će oko ponoći. Na listiću za Općinsko vijeće nalazilo se 68 kandidata iz 14 političkih subjekata.

Podsjećamo, općinski izbori u BiH održani su 2. oktobra prošle godine, a u Stocu je obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala. CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio općinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, a postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH.