CRNA HRONIKA

Dramatična potjera na ulicama Sarajeva za osuđenim dilerom

Vlado Delić pokušao pobjeći nakon što mu je potvrđena presuda

A. ALJIMI

19.2.2017

Vlado Delić, odranije poznat policiji, pokušao je pobjeći iz BiH, nakon što mu je potvrđena desetogodišnja zatvorska kazna u Sudu BiH, gdje je, prema potvrđenoj optužnici, terećen za organiziranu trgovinu narkoticima.
 
Prvostepena presuda
 
Kako saznajemo, Delić se nije pojavio na izricanju drugostepene presude koju mu je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo. Paralelno s tim istražitelji su došli do saznanja da Delić priprema bijeg iz države te je otkriveno da posjeduje i dupli pasoš!
 
On se odmah nakon što je čuo da mu je potvrđena presuda, spakovao i sjeo u vozilo. No, reagirala je i ekipa sudske policije. Delić je primijećen u Sarajevu, ali kada su ga policajci pokušali zaustaviti, on je dodao gas te je nastavio voziti prema Istočnom Sarajevu. Sistemom veze obaviješteni su i pripadnici CJB Istočno Sarajevo, koji su blokirali cestu i uhapsili Delića. Nakon privođenja Delić je odveden na izdržavanje zatvorske kazne. 
 
Protiv Delića su u Državnom sudu vođena dva procesa. U prvom predmetu radi se o trgovini drogom i krijumčarenjem ljudi, dok je u drugom terećen za uvoz ukradenih građevinskih mašina, pranje novca i carinsku prevaru.
 
Uvažene žalbe
 
Delića je prvostepeno vijeće Suda BiH zbog trgovine drogom osudilo na deset godina. U međuvremenu je došlo do niza procesnih peripetija pa se našao na slobodi. Ubrzo su uslijedile žalbe odbrane te postupajuće tužiteljice Diane Kajmaković. Apelaciono vijeće uvažilo je obje žalbe te je predmet ponovo otvoren u drugostepenom postupku i Deliću je na kraju potvrđena presuda. 
 
On je uhapšen u zajedničkoj akciji policije RS i Austrije, a s njim je tada privedeno još 26 osumnjičenih. Akcija je dobila kodni naziv „Maestral“, a dileri su se bavili međunarodnom trgovinom marihuanom, spidom i heroinom.
 
Izreka prvostepene presude
 
U prvostepenoj presudi navedeno je da je Delić od juna 2013. do januara 2014. godine na području BiH radi stjecanja protupravne imovinske koristi organizirao neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji, slanja i isporuke marihuane, spida i heroina. Optužnica ga je teretila i za krijumčarenje državljana Turske.