HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Na izbore u Stocu izašlo 75 posto redovnih birača

Na ponovljenim lokalnim izborima za načelnika

M.Sm.

19.2.2017

Sva biračka mjesta u Stocu su zatvorena do 19.15 sati, a glasanje je prošlo bez incidenata. Ukupni odziv birača na 19 biračkih mjesta te četiri mobilna tima iznosio je 75,56 posto, rečeno je večeras novinarima u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) Stolac.

Kako je za „Avaz“ izjavio član OIK-a, Rifet Zlomužica, nijedan pisani prigovor nisu zaprimili, što je, prema njegovim riječima, dokaz kvalitetnog rada i priprema na terenu.

Dario Jovanović iz Koalicije „Pod lupom“ je izjavio da je izborni dan u Općini Stolac na svim biračkim mjestima protekao, uglavnom, u skladu sa izbornim zakonom i pratećim procedurama CIK-a.

- Izbori su protekli bez većih problema i uz manje zabilježene incidente, o kojima smo javnost obavijestili, no i u poslijepodnevnim satima evidentirali smo verbalni, a zatim i pokušaj fizičkog napada na našeg posmatrača od alkoholizirane osobe na glasačkom mjestu u Bobanovom, ali je uslijedila brza interevncija policije - rekao nam je Jovanović.

Također, on je kazao da je zabilježena pomalo čudna situacija, koja je, zapravo, pokazala manjkavost izbornog zakona, a koja se odnosila na osobe koje su nakon 2.oktobra navršile 18 godina. Njima je OIK omogućio glasanje na nepotvrđenim listićima, međutim, kazao je, njihovi listići će biti proglašeni nevažećim.

Prema dosadašnjim informacijama, CIK će preliminarne rezultate o izborima u Stocu objaviti oko 22 sata.