GLOBUS

Broj poginulih u napadu autobombom na pijaci u Mogadishu povećan na 34

Povećao se broj stradalih

Autor:(Fena)

19.2.2017

Broj smrtno stradalih u napadu autobombom na pijacu u glavnom gradu Somalije povećao se na 34, a 54 osobe su povrijeđene, rekli su policijski dužnosnici, prenosi AP.

Sabriye Abdullahi, vozač ambulantnih kola, kazao je za AP da je nekoliko žrtava napada umrlo na putu do bolnice. Naveo je da je većina žrtava imala opekotine trećeg stepena. 

- Bio sam u svojoj radnji kada se automobil pojavio u blizini pijace i eksplodirao. Vidio sam više od 20 ljudi koji su ležali na tlu. Većina njih je bila mrtva, a pijaca je potpuno uništena - rekao je očevidac Abdulle Omar.

Snažna eksplozija je prvi napad od kako je Somalija dobila novog predsjednika 8. februara. Iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad, pretpostavlja se da odgovornost pripada islamističkoj grupi al-Shabab. 

Novoizabrani somalijski predsjednik Mohamed Abdullahi Mohamed oglasio se na twitter profilu i kazao da osuđuje napad, uz ocjenu da on pokazuje okrutnost al-Shababa.

Nekoliko sati prije eksplozije, pripadnici al-Shababa su okarakterisali novog predsjednika kao otpadnika i kazali da će nastaviti borbu protiv njegove vlade. 

- Italija će ostati čvrsto na strani Somalije u procesu stabilizacije zemlje. Zajedno ćemo raditi protiv terorista koji nas pokušavaju zaustaviti na putu mira i pomirenja - istakao je italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, u saopštenju u kojem oštro osuđuje napad u Mogadishu.