VIJESTI

U posljednje fočansko selo u mraku konačno stiže struja

Iz Zamrštena kod Foče, 17 godina nakon povratka stanovnika, konačno lijepe vijesti

Al. B.

19.2.2017

U selu Zamršten konačno su počeli radovi na postavljanju stubova za električnu energiju, a svijeće i fenjere, 17 godina od povratka u ovaj dio opštine Foča, konačno bi trebala zamijeniti svjetlost sijalica.

radovi-2

Radost ljudi koji su godinama apelirali da im se obezbijede uvjeti za život danas je teško opisati.

radovi-1

- Konačno smo i to dočekali. Već je postavljeno 20-30 stubova i naše srce je k'o Treskavac, brdo iznad našeg sela, jer smo kao posljednje selo u Foči dočekali da upalimo sijalicu i uključimo frižider. Ima nekoliko zaselaka, ali Zamršten je jedino selo koje nije imalo električnu energiju. Želio bih da se zahvalim Vijeću ministara, resornom Ministarstvu, Opštini Foča, posebno predsjedniku Skupštine, Federalnoj televiziji i "Dnevnom avazu" - kazao nam je Salem Bajrović.

salem-bajrovic-1

Salem Bajrović

U Zamrštenu su do rata živjele 32 porodice, a do danas je obnovljeno 15 kuća koje će biti priključene na elektromrežu. Stanovnici ovog sela i ranije su dolazili, obrađivali zemlju, bavili se stočarstvom ili pčelarstvom. Frižidere nisu mogli pa su umjesto njih koristili kante sa hladnom vodom kako bi sačuvali namirnice tokom ljeta.

dzemo-imamovic

Džemo Imamović

- I oni koji rade u Sarajevu mnogo zavise od sela, a sada će se sigurno posvetiti poljoprivredi i stočarstvu i neće imati potrebe da se vraćaju u tuđe kuće u Sarajevu ili da borave kod djece. Imamo desetak penzionera koji će sada sigurno u Zamrštenu boraviti tokom cijele godine - dodaje Bajrović.

bajrovic-i-imamovic

Bajrovic i Imamović

- U selu je ostao jedan "A" stub iz predratnog perioda i prolazeći pored punih 17 godina smo pitali i sebe i njega hoće li ikad doći vrijeme da ga neko, tako oronulog, zamijeni. Evo dočekasmo da se i to desi i našoj sreći nema kraja - kaže Džemo Imamović, koji će sada svoje košnice pčela od medvjeda puno uspješnije braniti, uz pomoć električne čobanice.