GLOBUS

Izrael i Saudijska Arabija kontra Irana: Oni žele da unište poredak na Bliskom istoku!

Konferencija o sigurnosti u Münchenu

(M.M.)

19.2.2017

Adel Al Jubeir, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, odbio je poziv zvaničnog Teherana na dijalog. Naglasio je da je Iran glavni sponzor globalnog terorizma te destabilizirajući faktor na Bliskom istoku.

- Iran ostaje jedini i glavni sponzor terorizma u svijetu. Teheran želi da uništi poredak na Bliskom istoku… Dok Iran ne promijeni način ponašanja, saradnju sa takvom zemljom je teško zamisliti - izjavio je šef saudijske diplomatije na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Al Jubeir je optužio zvanični Teheran da podržava režim predsjednika Sirije Bashara al-Assada, ali i šiitske pobunjenike Hute u Jemenu. Prema riječima Jubeira, međunarodna zajednica bi trebala preduzeti mjere za obuzdavanje Teherana.

Avigdor Lieberman, ministar odbrane Izraela, također smatra da Iran isa svojim nuklearnim programom predstavlja prijetnju cijelom Bliskom istoku.

- Prvi izazov su iranske nuklearne ambicije, program za razvoj balističkih raketa, kao i krijumčarenje suvremenog oružja u svakom problematičnom regionu Bliskog istoku, bez obzira da li se radi o Jemenu, Libiji ili Siriji - obrazložio je izraelski ministar na minhenskoj konferenciji.