VIJESTI

"Krug 99" podržava postupak revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije

Asocijacija nezavisnih intelektualaca na današnjoj sjednici

Fena

19.2.2017

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" smatra da postupak revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine po tužbi BiH protiv Srbije može da dokaže jasnu namjeru izvršenja zločina genocida u BiH koja u prethodnom postupku nije dokazana.

Ovo je istaknuto danas na redovnoj sesiji "Kruga 99" u Sarajevu, na kojoj je razgovarano o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, a uvodničari su bili predsjednik Asocijacije Adil Kulenović i stručnjak za međunarodno pravo Enis Omerović.

- "Krug 99" je odlučan u podršci za reviziju presude iz 2007. godine prihvatajući na taj način neupitnu narodnu volju. Mora se vratiti dostojanstvo onima koji su direktne ili indirektne, posredne i neposredne žrtve genocida - kazao je Kulenović u izjavi za medije.

Kao pravni naučnik i član pravnog tima BiH u ovom procesu Omerović je kazao da ukoliko jedna strana u sporu u istoj pravnoj stvari smatra da je nezadovoljna prvim postupkom, odnosno presudom iz 2007. godine, pravno je logički i normalno za svaku stranu u sporu, za svaku državu, da iskoristi pravnu mogućnost, vanredni pravni lijek kako bi se ponovno obratila Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Podsjetio je da je BiH peta država u historiji Međunarodnog suda u Hagu od 1946. koja će se ponovno obratiti toj instituciji zahtjevom za obnovu postupka.

Smatra da bi se BiH trebala koncentrirati na dokazivanje međunarodne odgovornosti Republike Srbije, samo u onim segmentima u kojima ona nije oglašena odgovornom u presudi iz 2007. godine.

- Posebno kršenje člana 2. Konvencije o genocidu. Dokazati da je Republika Srbija direktno počinila zločin genocida na državnom području BiH u kritičnom razdoblju. i povreda člana 3. Konvencije o genocidu, alternativno dokazati da je Republika Srbija pomagala i pružala podršku, bila suučesnik u izvršenju zločina genocida na državnom području BiH u kritičnom razdoblju - istakao je Omerović.

Nije želio govoriti o tome da li bh. pravni tim ima dokaza za taj proces dok ne budu imali uvid u konačni tekst aplikacije, no u konačnici, kazao je, treba prepustiti Međunarodnom sudu pravde u Haagu na odlučivanje ima li uopće i hoće li u zahtjevu BiH biti novih činjenica ili novih dokaza.

Ukoliko bi sud prihvatio apelaciju BiH, na konačnu odluku o reviziji bi se moglo čekati ne duže od dvije godine.

Najprije će Sud ispitati proceduralna pitanja, pojasnio je Omerović, kada BiH podnese aplikaciju, bit će otvoren pretpostupak, a druga strana u sporu, Republika Srbija, ima pravo na određene proceduralne prigovore, od legitimacije pravnog zastupnika BiH do postojanja novih činjenica i dokaza.

Nakon toga, ukoliko Sud donese presudu kojom će udovoljiti zahtjevu BiH, i u kojem će smatrati da postoje proceduralni uvjeti da se otvori revizija postupka, onda se ulazi u novo suđenje, a ono može trajati do četiri ili pet godina.

Omerović smatra da pravni zastupnik BiH Sakib Softić ima legitimno pravo da zastupa BiH po odluci Predsjedništva BiH iz 2002. godine, a u ovom slučaju radi se o nastavku iste pravne stvari.

- Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo odluku o njegovom razrješenju, nikada punomoć koja mu je dana nije opozvana ni otkazana - zaključio je Omerović.

Softićev mandat, njegova aktivna legitimacija je potvrđena u reviziji presude koja je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija podnijela 2001. godine Međunarodnom sudu u Haagu.