VIJESTI

Berton u Stocu pozvao građane da glasaju

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH

Fena

19.2.2017

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton pozvao je u nedjelju građane Stoca da izađu na izbore i izaberu vlast koja će ih predstavljati iduće četiri godine, naglasivši kako je jako važno da građani iskoriste svoje pravo.

- Pozivam građane da izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike i to je ono što je najvažnije - kazao je Berton na biralištu u mjestu Hodovo pored Stoca koje je danas obišao u povodu lokalnih izbora u toj općini.

Na pitanje očekuje li bojkot izbora, Berton je kazao kako Stolac ne može imati ono što se dogodilo 2.oktobra 2016. kada su izbori prekinuti.

- Koliko je nama poznato ne postoje planovi za bojkotiranje današnjih izbora. Nadam se da će ljudi izaći da glasaju u velikom broju i da će iskoristiti svoje biračko pravo - kazao je Berton koji će nakon Hodova posjetiti još nekoliko biračkih mjesta.

Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i općinsko vijeće u općini Stolac započeli su jutros u sedam sati.

Na izborima u Stocu otvoreno je 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu. Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok će se o novom načelniku odlučivati između aktualnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.