VIJESTI

Zbog klizišta zatvoren saobraćaj na putu Donji Kakanj-Mramor-Brnjic

Izvještaj Federalne uprave civilne zaštite

Fena

19.2.2017

Zbog nastalog klizišta na odlagalištu jalovine površinskog kopa Vrtlište, na dionici lokalnog puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, putna komunikacija je zatvorena za saobraćaj.

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za područje Brnjica saobraćaj se odvija alternativnim pravcem, dok je saobraćaj za mjesto Mramor u potpunosti prekinut (u izgradnji je alternativni pravac). Služba rudnika mrkog uglja Kakanj izvodi radove na sanaciji klizišta.

U krugu eksploatacione zone površinskog kopa Vrtlište, ispod naselja Mramor, došlo je do pomjeranja velike količine jalovine, te je došlo do pregrađivanja korita rijeke Ribnice iz kojeg ističe neznatna količina vode. Uzvodno je došlo do akumuliranja vode i formiranja vještačkog jezera.

Za sada pomjeranjem jalovine direktno nije ugrožen nijedan stambeni objekat, a indirektna je prijetnja za pet stambenih jedinica u kojima živi 14 članova domaćinstva.

Požari

U protekla 24 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to na na gašenju zapaljenog dimnjaka u Titovoj ulici, ina gašenju zapaljenog otpada u Sjevernom logoru.                                                                                                  

Kanton Sarajevo

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su jednu intervenciju u stanu gdje je došlo do manjeg požara koji je ugašen.

Također je i VJ Vareš imala je jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na privatnoj kući u gradu. Požar ugašen bez pričinjene materijalne štete.

Jednu intervenciju na gašenju požara, autobus u mjestu Bukinje imala je i PVJ Tuzla. Nije bilo povrijeđenih putnika, pričinjena je samo materijalna šteta. Požar je lokalizovan i ugašen, saopćeno je iz FUCZ.