GLOBUS

Žestok napad na teroriste ISIS-a: Velika ofanziva iračke vojske na Mosul

Operacija kodnog imena 'Dolazimo Nineva'

(Al. Ti.)

19.2.2017

Iračke zračne snage bacaju milione letaka na zapadni dio grada Mosula najavljujući stanovništvu da neposredno predstoji kopnena ofanziva kako bi se izbacila ISIS iz njihovih četvrti, reklo je ministarstvo odbrane.

Islamski militanti su u biti pod opsadom u zapadnom Mosulu, zajedno s kako se procjenjuje 650.000 civila, nakon što su ih snage iza kojih stoji SAD koje su opkolile grad izbacile iz istočnog dijela u prvoj fazi ofanzive završene prošli mjesec.

Letci "sadrže upute stanovnicima da se pripreme da dočekaju iračke snage koje dolaze kako bi oslobodile njihova područja te da upozore pripadnike Daesha da polože oružje i predaju se", reklo je u priopćenju ministarstvo.

Irački premijer Hajder al Abadi najavio je početak vojne operacije radi istjerivanja militanata ISIS-a iz zapadnog dijela Mosula, koji je još pod kontrolom ekstremističkih milicija.

"Najavljujemo početak nove faze operacije (kodnog imena) 'Dolazimo Nineva' kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula", rekao je al Abadi u televizijskoj izjavi. Mosul je glavni grad sjeverne iračke pokrajine Nineve.

"Naše hrabre snage oslobodit će ostatak grada, osloboditi građane od represije i terorizma koji provodi Daeš", dodao je koristeći se arapskim akronimom za ISIS. "Naša glavna misija jest osloboditi čovjeka prije nego što oslobodimo zemlju".

Ofanziva počinje gotovo mjesec dana nakon što je al Abadi najavio da je Irak preuzeo punu kontrolu nad istočnim dijelom grada. U oktobru prošle godine, uz američku podršku Irak je počeo operaciju preuzimanja Mosula od ISIS-a. Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, pod okupacijom ISIS-a je od sredine 2014. godine.