BIH

Nastavljena obnova Aladža džamije u Foči (FOTO)

Slijedi postavljanje kupole, kao jedan od najsloženijih segmenata obnove

Al. B.

18.2.2017

Kraći period toplijeg vremena radnici preduzeća „Bišina“ iz Mostara iskoristili su za nastavak obnove Aladža džamije, zidanjem nosača za glavnu kupolu. upravo obnova krova bit će jedan od najzahtjevnijih poduhvata u projektu rekonstrukcije simbola Foče i jednog od bh. nacionalnih spomenika.

1.020 dana

- Radovi su bili obustavljeni zbog zime, ali čim se vrijeme popravilo nastavlja se raditi i nadamo se da će se obnova okončati u predviđenom roku od 1.020 dana, možda do kraja ove kalendarske godine – kaže Salem ef. Ćemo, predsjednik MIZ Foča.

Novo pogoršanje vremena ponovo prekida radove. U Medžlisu se nadaju da će obnova dragulja osmanske arhitekture na obali Ćehotine probuditi sjećanja i želju za dolaskom u rodni grad kod prognanih Fočaka.

- To se već dešava. Tokom prošlog ljeta malo koji Fočak, je dolazio ili prolazio ovim područjem, nije svratio do Aladže. Interesuju se i dive i naše komšije, tako da već sada Aladža ukrašava ovaj grad kao što je to nekad činila - ističe Ćemo.

Prije 467 godina njen osnivač Hasan Nazir uvakufio je sve što je imao kako bi je podigao. Legenda kaže da je to učinio na mjestu gdje je njegova majka preminula od silne sreće što ponovo vidi svoga sina, koji se poslije deset godina vratio iz Carigrada. Graditelj i glavni arhitekta Ramadan-aga u nju je ugradio svo znanje koje je stekao u čuvenoj školi mimar Sinana, a radnici sa obala Drine i Ćehotine sa klesarima iz Dubrovnika mnogo snage i ljubavi. Tako je nastala Aladža džamija, ostavljena Foči u amanet, kao dragulj čijeg sjaja vjerovatno nisu bili svjesni ni njeni graditelji. Stoljeća ga nisu zamutila, pa je Hasanova Šarena džamija sijala sve jače, postala mnogo više od vjerskog objekta. Aladža je bila i džamija, i kulturni spomenik, i simbol grada u kojem je nastala, ali i centar društvenog života.

- Mnogo sam putovao i u mnoge gradove dohodio, ali mjesto, kao što je ovo, još nisam vidio – zapisao je Evlija Čelebija tokom posjete građevini nastaloj u zlatno doba sultana Sulejmana.

Imamska kuća

Dvadesetpet godina nakon što su se eksplozivom pokušali ukloniti tragovi njenog, ali i postojanja cijelog jednog naroda, kulture i historije ovog kraja, Aladža se ponovo diže nad Ćehotinom. Ulogu Hasana Nazira sada je preuzela Direkcija vakufa Republike Turske u saradnji sa Vakufskom direkcijom Rijaseta IZ BiH. Generalni izvođač radova „Sama Insaat“ iz Burse ponovo je okupile radnike muslimane i pravoslavce iz Foče, umjesto dubrovačkih klesare i graditelje u kamenu iz mostarske "Bišine".

Pored džamije izgrađena je imamska kuća, mnogo ljepša od one prije nje, a planirana je izgradnja još jednog objekta.

Godine 1942. u Foči je bilo 19 džamija, a nakon drugog svjetskog rata njih 7 nije ni obnovljeno. Tokom agresije na BiH sve su uništene, a u miru ponovo obnovljene gradske Atik Alipašina i Careva džamija, koja će ove godine na Dan džamija biti svečano otvorena.

- Planiramo obnoviti i kompleks Mehmed - paše Kukavice, gdje je bila i medresa, zatim gradske džamije - Tabačku, Pilavsku, Deovu džamiju, džamiju na autobuskoj stanici i u Čodor mahali. Rijaset IZ u BiH je davno donio odluku da će se sve porušene džamije obnoviti – kaže Salem ef. Ćemo.

U toku je i obnova džamije u Vikoču, na obali do koje se može jedino čamcem.

- Jedan od prioriteta je izgradnja mosta u mjestu Vikoč, gdje je veliko interesovanje za povratak i gdje je započeta i obnova džamije, a kamen temeljac smo transportovali uz pomoć čamca – ističe Izet Spahić, predsjednik Skupštine općine Foča.