VIJESTI

Nakit mlade Bosanke stigao do Olimpijade!

Mlada Banjalučanka ima zanimljiv hobi

G. DAKIĆ

18.2.2017

Sveske su joj oduvijek bile ispunjene modnim skicama. Pisala je prozu i poeziju, objavljivala radove i prijevode u školskom časopisu, bavila se džez baletom. Odabrala je književnost kao zanimanje, ali joj je i ostala umjetnost oduvijek bila hobi. Uvijek je nešto radila za sebe, prepravljala, tražila način da svoju kreativnost pretvori u nešto konkretno.

Banjalučanka Jovana Jelisavac (32) već godinama izrađuje upečatljiv i neobičan nakit, koji je čak stigao i do Olimpijade! Potrebnu opremu dobila je kao rođendanski poklon od najbolje prijateljice i tako je stvorena njena radionica.

jovana-jelisavac

- Na početku sam pravila nakit za sebe i sestru, a onda su polako počele narudžbe. Shvatila sam da je to način i za dodatnu zaradu, a pri tome sam uživala u svemu tome. Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje - u fotografiji, uređenju enterijera, modnom dizajnu, baletu, filmovima – govori Jovana.

Na početku je radila prema svojim idejama, a s vremenom je počela i prema željama mušterija. Najčešće joj se javljaju djevojke iz Banje Luke, ali je imala narudžbe i iz inozemstva. 

- Neki komadi nakita otišli su za Hrvatsku, Španiju, Austriju, Njemačku, Kanadu, a nekoliko kolekcija za Sloveniju, u saradnji s jednom firmom. Moj nakit je prošle godine stigao i do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru u Brazilu. Djevojke najčešće traže naušnice i popularne rajf krune, kao i čoker ogrlice – rekla je Jelisavac.

Njen omiljeni komad nakita bila je rajf kruna, koju je radila za jednu blogerku i modnu dizajnerku iz Sarajeva, za potrebe modnog snimanja. Ona je željela da joj Jovana izradi čipkanu krunu inspiriranu “Dolce&Gabbana” krunom, koju je Sara Džesika Parker (Sarah Jessica) nosila u drugom nastavku filma “Seks i grad”.

jovana-nakit-4

Jovanin nakit: Ima narudžbi i iz inozemstva

- Krajnji rezultat je bio savršen i mušterija je bila prezadovoljna – govori Jelisavac.