BIH

Otvorena biračka mjesta: U Stocu danas izbori

Nakon prekida izbornog procesa u oktobru

M. Sm.

19.2.2017

U Stocu će danas biti održani ponovljeni izbori.

Odlučili su to članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nakon što je u Stocu, podsjetimo, 2. oktobra na dan održavanja loklanih izbora u BiH, zbog incidenata na nekoliko biračkih mjesta prekinut izborni proces.

Birališta su otvorena u sedam sati. Za glasanje na redovnim biračkim mjestima registrirani je 10.012 osoba. Putem pošte treba glasati njih 1.321.  

Na biračkim spiskovima su još uvijek 134 umrle osobe, no pored njihovih imena će biti stavljena zvjezdica kako niko, rečeno je iz CIK-a, ne bi mogao glasati u njihovo ime.

Na listiću za načelnika Stoca birači će moći glasati za dva kandidata, dok je na listiću za Općinsko vijeće ukupno 68 kandidata iz 14 političkih subjekata.

Čitav izborni proces uz službenike CIK-a pratit će veliki broj posmatrača, među njima i iz Koalicije Pod lupom.

Kako su naveli, oni će svoje posmatrače imati na svim biračkim mjestima, kao i u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK), a imat će i dva mobilna tima za područje cijelog Stoca.

Sigurnost je,također, podignuta je na najviši nivo. U MUP- HNK su  oformili štab koji će osiguravati provođenje ponovljenih lokalnih izbora u Stocu, a na terenu će biti, kako je to rečeno, dovoljan broj policajaca.

U Stocu će danas boraviti i šef Misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore koji je jučer pozvao sve Stočane da izađu na izbore.

Danas će i, definitivno, biti poznato hoće li građani okupljeni oko „Inicijative za Stolac“ izaći na izbore. Podsjetimo, iz „Inicijative“ su tražili novi izborni proces te smatraju da ponovljeni izbori neće biti održani na fer i korektan način.

Također, Stolac će danas posjetiti i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Brus Berton koji će, najavljeno je, posjetiti nekoliko glasačkih mjesta.