ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Klizište formiralo akumulaciju: U RMU Kakanj ulažu ogromne napore na uspostavi protoka Ribnice

Pomjeranje zemljišta devastiralo lokalni put i riječno korito

Az. S.

18.2.2017

U Rudniku mrkog uglja Kakanj ulažu se maksimalni napori kako bi se spriječile eventualne posljedice koje može izazvati još uvijek aktivno klizište u području rijeke Ribnice.

Široki front

Prve pukotine i pomjeranje tla uočeno je u ponedjeljak, 13. februara. Do danas je došlo do pomjeranja zemljišta u širokom frontu, koje je devastiralo lokalni put i blokiralo korito rijeke Ribnice.

bagerprokop

Trenutno se odvijaju radovi na dvije lokacije. U koritu rijeke Ribnice, na njenoj desnoj obali, sa tri bagera izrađuje se kanal za uspostavljanje protoka iz akumulacije koja se formira uzvodno od udarnog područja na kojem djeluje klizište. Prokopavanjem ovog kanala voda rijeke Ribnice treba biti vraćena u područje korita kojeg je zatvorilo klizište.

Druga lokacija na kojoj se trenutno radi je u području Tičića, na izlazu iz tunela kojim rijeka Ribnica, prema projektima o eksploataciji uglja na PK Vrtlište, treba biti usmjerena.

Ovi radovi ranije su planirani tako da je trenutna situacija, koju je izazvalo klizanje zemljišta, samo ubrzalo izradu brzotoka, koji vodu rijeke Ribnice treba da odvede u rijeku Bosnu, ispod kolovoza regionalnog puta i autoputa.

Na ovim poslovima angažovan je jedan bager i više kamiona.

bagerikanal

Sadašnji dotok vode u područje iznad centralnog djelovanja klizišta nema udarnu moć bez obzira što se akumulacija širi. Na dijelu iznad ulaza u kamenolom Tvornice cementa, voda je potopila dijelove lokalnog puta prema Brnjicu.

Stalno zasjedanje

- S ciljem smanjivanja količine vode, u akumulaciji koja se formira pripremili smo i varijantu ispumpavanja vode pumpama većeg kapaciteta. Odluku o upotrebi ovih pumpi, ukoliko se ocijeni neophodnim, donijet će Štab za spasavanje Rudnika Kakanj, koji je danas, ali i svaki dan od ponedjeljka na terenu i u stalnom zasjedanju - kaže direktor Rudnika Kasim Alajbegović.

akumulacija

Poslove koji se trenutno izvode naložila je i Federalna rudarska inspekcija koja je jučer obišla teren i naložila niz mjera koje će se provoditi u narednim danima.

Radovi na eksploataciji uglja i na površinskim i u podzemnim kapacitetima, bez obzira na vanredno stanje izazvano klizištem, odvijaju se na dnevnom nivou i iznad plana. Tako da je jutros, a za prethodni dan, zabilježena rekordna dnevna proizvodnja uglja od preko pet hiljada tona.

Stanovnici Mramora i Subotinja mogu koristiti alternativne pravce kroz Donji Kakanj, zatim kamenolom Tvornice cementa, dok stanovnici Brnjica mogu koristiti put preko Bijelih voda.

kasimalajbegovic

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović

Mještani Donjeg Kaknja za sutra u 10 sati zakazali su Zbor građana mjesne zajednice kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji. Na ovom zboru bit će određena i delegacija koju će u ponedjeljak, 20. februara,  zajedno sa saradnicima primiti direktor Rudnika Kasim Alajbegović.