BIH

Ma pusti ga, folira ba, je li ovo društvo jednog lica, daj grijalicu, daj gulaš...

IZA KULISA Šta se dešava na pauzama i sjednicama Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

A. DUČIĆ/E. TRAKO

20.2.2017

Pridjev „maratonska" svakako zaslužuje 18. sjednica Predstavničkog doma parlamenta FBiH, koja je u srijedu počela u 10, a završila u 23 sata. Reklo bi se da su parlamentarci raspravljali o nečemu golemom. Šta se događalo iza kulisa? 

Prvo je bila drama, jer sjednica nije počela prije 10.30 sati. Dok je ono zvono, kao u osnovnoj školi, zvonilo za poziv parlamentaraca da uđu u salu, novinari su već bili spremni. Polako, nekako tromo ulaze u svoje poslaničke klupe. 

Šta je ovo

Neki se srdačno pozdravljaju, neki ispred ulaza puše cigaretu prije početka sjednice, čekajući da dođu ostali. Zukan Helez (SDP) jedan je od njih. Puši i čeka. Predsjedavajući Edin Mušić (SDA), razgovara s Mladenom Boškovićem (HDZ). Amir Zukić (SDA) ih prije nekog vremena prozva „tu ćelos". Kao da on ima bujnu kosu kao Valderama pa proziva njih dvojicu. Pozdravljajući se s njima dvojicom, neko dobaci „eno sad, tri ćelos".

Počinje sjednica. Pet minuta, prvi sa sjednice izlazi Helez. Dosadno mu. Odmah žustro. Damir Mašić (SDP) optužuje Edina Mušića da je opstruirao kopiranje materijala rezolucije u kojoj se traži „sprečavanje federalizacije".

helez-ode1

Helez nakon pet minuta otišao

- On je otišao u protokol i rekao da se to ne kopira. Pa ne može se ovako raditi, ne razumijem, je li ovo društvo jednog lica, šta je ovo - grmio je SDP-ov Damir Mašić.

- Pauza, pola sata - izreče Mušić i parlamentarci nagrnuše na vrata put restorana. 
U tom restoranu sve je jeftino. Kafa i kolač marka i po. Na izlazu Mašića čekaju novinari, kojima on vrlo rado daje izjavu. U tom trenutku izlazi i Mušić. Zove Mašića da mu objasni „neke stvari".

masic-i-music-rasprava1

Mašić i Mušić u raspravi

Nakon njihovog kraćeg razgovora izlazi i Mušić iz sale, a na pitanje novinara šta je bilo, onako u hodu odgovori: „Ma pusti ga, folira ba.“ Ovo Mušićevo "foliranje", međutim, pretvorilo se zamalo u krizu, jer se rasplamsala svađa zbog federalizacije, te u vezi s tim ko je za podjelu zemlje, a ko ne... 

Idemo u restoran. „U kafani punoj dima". Sedam konobara jedva stiže poslužiti sve goste. 

- Daj kafu, daj kolač, daj gulaš - dozivaju se konobari. 

A čuju se i komentari: „Kako si ono rekla, uvaženi ministre, što znači lažove". U međuvremenu je došao i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. On i Enver Bijedić sjede za stolom. Bijedić je dobro ogladnio, jede gulaš.

bijedic-gulas1

Bijedić "udario" po gulašu

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB), s cigaretom u ruci šeta po restoranu. 

- Bit će ovo duga sjednica – prokomentirao je. 

Inače, u restoranu sjede kao i u poslaničkim klupama. Uglavnom raspoređeni po stranačkim dresovima. Za SDA-ov sto dolazi Salmir Kaplan. Do njegovog dolaska glavnu riječ je vodio Amir Zukić. A onda je Kaplan počeo pričati o CIK-u, Stocu... Ostali su ga slušali. 

Ponovo zvono. Pauza je gotova i mora se nastaviti sa sjednicom. Opet polako se ulazi u salu za sjednice. Kad, gle čuda, eto i premijera Fadila Novalića. Objektiv našeg fotoaparata uhvatio je trenutak kada se češao po glavi, kao da veli „ko će sad ove slušati“.

novalic-dolazi1

Novalić dolazi: Kao da kaže „ko će ove slušati“...

Tu su i njegov kolega iz Vlade Vesko Drljača (SBB), dopremijer Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike, i Jelka Milićević, ministrica finansija (HDZ).

novalic-ode1

... i nakon nekoliko minuta odlazi

Stranački kolega

Dolje kod predsjedavajućeg Mušića, Boškovića i Vesne Švancer, dopredsjedavajuće ovog doma, je, očigledno, hladno. Jedan službenik uprtio grijalicu i odnese je da ih zagrije. Dok on nosi grijalicu, poslanica Elzina Pirić pravi selfi.

elizana-selfi1

Elizana Pirić pravi selfi

U jednom trenutku svi su pomislili da je u salu ušao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Ali ne! Bio je to njegov stranački kolega Dževad Agić, inače poslanik u ovom domu, koji stasom podsjeća na Izetbegovića. A zbog svog držanja i nastupa prema predsjedavajućem Mušiću odao je dojam i da mu je šef.

agic-lici-na-izetbegovica1

U salu ušao Dževad Agić, neki mislili da je Bakir Izetbegović

Novinari iščekivali obraćanje poslanika

sabirni-centar1

Pepeljara kao sabirni centar

Ispred sale postavljene kamere. U konfuznoj sjednici, čeka se ko će nešto kazati. Ko će se obratiti javnosti. Treba „namotat'“ materijal za dnevnik. Tu je i pepeljara koja je kao sabirni centar poslanicima. I tako, poslanici puše dok ih sa zidova gledaju bivši poslanici ovog doma...