GLOBUS

Objavljena fotografija Kim Džong-nama na samrti i njegove posljednje riječi

Brat sjevernokorejskog diktatora

Redakcija

18.2.2017

Malezijska policija saopćila je da je uhapsila Sjevernokorejca zbog sumnje da je saučesnik u ubistvu polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Džong-una, dok se diplomatski spor oko predaje njegovog tijela zahuktava.

Kim Džong-nam preminuo je poslije napada na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpuru. Vjeruje se da je otrovan otrovom brzog djelovanja. Objavljeno je da su posljednje riječi Džong-nama bile "Boli, mnogo boli! Isprskan sam tečnošću!".

kim

Južnokorejski i američki zvaničnici izjavili su da su ga ubili sjevernokoreanski agenti. Malezijska policija je saopćila da je posljednje hapšenje povezano s tim ubistvom bilo u petak uvečer, a osumnjičeni je identifikovan kao Ri Džong-čol (47).

"Osumnjičen je da je upleten u ubistvo Džong-una", navodi se u saopćenju.

Dvije osumnjičene žene, jedna Indonežanka i druga s vijetnamskim pasošem, uhapšene su prije toga, a Malezijac je pritvoren. U bijegu su još najmanje tri osumnjičene osobe, naveli su vladini izvori.

Kim Džong-nam, najstariji sin sjevernokorejskog vođe Kim Džong-ila, javno je kritikovao dinastiju zbog kontrole koju sprovodi u izolovanoj nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je zatražio u petak da se tijelo Kim Džong-nama odmah preda, a pokušali su i da odvrate malezijske vlasti od obdukcije.

"Malezijska strana uradila je obdukciju bez našeg odobrenja i prisustva", rekao je novinarima sjevernokorejski veleposlanik Kang Čol ispred bolnice u kojoj se nalazi tijelo Džong-nama.