BIZNIS

Srebrenica: Naredne godine 400.000 sadnica maline i kupine

Opća poljoprivredna zadruga objavila

S. SMAJLOVIĆ

18.2.2017

Opća poljoprivredna zadruga iz Srebrenice iz godine u godinu ulaže vlastita sredstva u proširivanje postojećih plantaža maline i kupine i rasadnika ovog jagodastog voća, ali i hladnjača.

Dodatni rasadnik

- Samo prošle godine proširili smo postojeće plantaže maline za dva hektara i jedan dodatni rasadnik maline i kupine tako da će naša rasadnička proizvodnja naredne godine iznositi 400.000 sadnica ovog jagodastog voća, koje ćemo plasirati na naše i inozemno tržište - kazao je Ivan Todić, direktor Zadruge.

ivan-todic

Todić: Vrhunski kvalitet   

Kaže da svake godine ulažu sredstva u unapređenje proizvodnje i poboljšavanje kvaliteta maline i kupine s vlastitih plantaža, a sadnice ove zadruge najkvalitetnije su u regionu.

Zadruga je prije tri godine uložila pola miliona maraka u gradnju hladnjače u Potočarima, kapaciteta od 400 tona. No, povećani otkup maline i kupine zahtijevao je nova ulaganja. U proširivanje postojeće hladnjače uložen je još milion KM vlastitih sredstava tako da danas hladnjački kapaciteti mogu primiti 2.000 tona voća i povrća na zamrzavanje.

Povećati paletu

- Pored toga, instalirana je i linija za prebiranje, sortiranje i klasifikaciju maline i drugog voća, čime ćemo povećati paletu naših proizvoda i doći do boljih cijena, proširiti tržište i povećati broj kupaca - naglasio je Todić.

zadruzna-hladnjaca

Zadružna hladnjača je, također, proširena  

Navodi da Zadruga ima plantažu površine od pet hektara pod malinom, od kojih je jedan hektar novog zasada podignut uz pomoć međunarodne organizacije "CARE International". I na toj površini ove godine očekuju dobar rod i prvu berbu. Tu je i 9,5 hektara pod kupinom, koju, također, proizvode na organski način.

Stalni i sezonski radnici

Zadruga ima šest stalnih radnika, a redovno angažira nekoliko desetina radnika za obavljanje sezonskih poslova na plantažama. Proširivanjem hladnjače, povećavanjem obima posla i pokretanjem linije za prebiranje i klasifikaciju voća, stvara se potreba za povećavanjem broja radnika. U sezoni otkupa maline i kupine, dvadesetak osoba radi na određeno vrijeme na preuzimanju, vaganju i skladištenju, a nekoliko desetina na berbi sa zadružnih plantaža.