SARAJEVO

Od septembra đačke kecelje trebale bi zamijeniti uniforme

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS pokrenulo inicijativu

Autor:A. TABAK

19.2.2017

Od septembra ove godine učenici osnovnih škola u Kantonu, umjesto dosadašnjih kecelja, nastavu će, najvjerovatnije, pratiti u školskim uniformama, kazala je za „Dnevni avaz“ Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Nove fasade

- Ova ideja resornog ministarstva dobila je podršku Vijeća roditelja. Čekamo još da se oglase i sami roditelji, jesu li za to ili ne, pa da krenemo u realizaciju projekta, a da bismo sve stigli do početka školske godine - kaže Njuhović.

njuhovic-1

Njuhović: Smanjiti razliku

Na ovaj način bit će smanjena socijalna razlika među učenicima, koja je sve vidljivija. Ako roditelji budu prihvatili ovu ideju, morat će dijelom snositi troškove kupovine polo majica.

- Uvođenjem uniformi započet će i brendiranje škola, i to na način da će se boje fasade obrazovnih ustanova promijeniti, po čemu će svaka biti posebna i prepoznatljiva. Razmišlja se i o redizajnu grba i zvanične internet-stranice, a sve da bi škola i učenici imali isti identitet. To će Ministarstvo finansirati - rekla je Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS.

Ona dodaje da će njihov konačan stav biti poznat na sjednici Vijeća tek kada dobiju mišljenje od roditelja, koji će dati posljednju riječ.   

Naći sponzora

Direktor Prve OŠ na Ilidži Arif Ćelović podržava ideju, ali smatra da sve troškove treba snositi sponzor ili neka firma s područja gdje se škola nalazi. Zauzvrat, njihova reklama treba biti istaknuta na nekom vidljivom mjestu na školi ili na majicama.

celovic-1

Ćelović: Veliki izdaci

- Neki roditelji nemaju mogućnost to finansirati, pogotovo ako imaju četvero djece. To su veliki izdaci za njih. Zato se mora napraviti dobra strategija kada je u pitanju nabavka - istakao je Ćelović.