VIJESTI

Okosnicu pravnog tima BiH u reviziji presude u tužbi BiH protiv Srbije činit će ova četiri pravnika

Grupa advokata i pravnih eksperata

Al. Ti.

18.2.2017

Grupa advokata i pravnih eksperata, u sastavu David Scheffer iz SAD-a, Phon van den Biesen iz Holandije, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti, najvjerovatnije će biti u sklopu ekspertnog tima koji će zastupati Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije.

Kako je za Avaz.ba potvrdila Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode, četiri nabrojana pravnika su već duže vremena involvirani u pisanje zahtjeva oko cijele revizije, što znači da će samim tim ući u ekspertni tim koji će zastupati BiH.

- Treba sačekati da Međunarodni sud pravde prihvati naš zahtjev za reviziju, a onda će se sastati pravni tim. Međutim, do tog trenutka će proći godine. Ono što je sigurno jeste da su David Scheffer, Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Paolo Palchetti uključeni u pisanje zahtjeva, što znači da će sasvim sigurno u budućnosti biti dio ekspertnog tima, koji će biti proširen - kazala je Memišević.

Inače, Scheffer je američki pravnik koji će biti na čelu pravnog tima koji zastupa BiH. Svojevremeno je obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Holandski advokat Phon van den Biesen bio je zamjenik glavnog zastupnika BiH u prvom procesu protiv Srbije.

Od kraja 1993. pa do februara 2007. godine bio je zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u sporu protiv Srbije, za genocid počinjen u ratu u BiH.

Alain Pellet, rođen 1947. godine u Parizu, predavao je Javno međunarodno pravo na Univerzitetu Quest Nanterre La Defene u Parizu.

Bio je na čelu UN-ove komisije za Međunarodno pravo 1997. godine, a od 1990. do 2011. njen član.

Paolo Palchetti je od 2011. godine redovni profesor na Univerzitetu Macerata, gdje predaje Međunarodno pravo. Na Univerzitetu je koordinator doktorskog studija i potpredsjednik dodiplomskog studija.