VIJESTI

Moore pozvao Stočane da izađu na izbore: Iskoristite svoje demokratsko pravo

Šef Misije OSCE-a u BiH s novinarima u Mostaru

M. Sm.

18.2.2017

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore, pozvao je sve građane Stoca da izađu na sutrašnje izbore i da iskoriste svoje demokratsko pravo da izaberu svoje predstavnike u Općinskoj vlasti.

- Stočani imaju dva kandidata za načelnika i više kandidata za članove Općinskog vijeća. Veoma je važno da izađu i da glasaju. Vidjeli smo veoma ružnu situaciju 2.10, kada je demokratija bila ukradena od Stočana, a sutra po odluci CIK-a imaju mogućnost izabrati svoje lokalne predstavnike - izjavio je novinarima Moore danas u Mostaru poručujući da Stočani imaju podršku međunarodne zajednice.

On je jučer boravio u Stocu i kako je naveo od svojih kolega iz OSCE-ovog privremenog ureda, otvorenog prije četiri mjeseca u tom gradu, saznao je informacije o stanju uoči tamošnjih izbora. Izrazio je mišljenje o tome da njihov Ured u Stocu ima pozitivnu ulogu.

Moore je, također, dao komentar u vezi jučerašnje odluku o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, kazavši da u vezi toga ima još puno otvorenih pitanja.

- Ko ima nadležnost, ko ima legitimaciju, govorim o jednom članu Predsjedništva BiH i o gospodinu Sakibu Softiću. Tu je i uloga Predsjedništva po Dejtonskom ustavu BiH … Postoji sumnja jesu li uvjeti za uspješnu reviziju. Nadam se da će, na kraju krajeva  biti više pravde, manje tuge, manje frustracije i blamaže i za žrtve i preživjele i za BiH, a vrijeme će pokazati hoće li to biti rezultat - rekao je Moore.

Upitan o stanju u BiH u svjetlu rasprave o federalizmu Moore je podvukao činjenicu da BiH ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

Također, on se osvrnuo na činjenicu da u Mostaru već osam godina nisu održani izbori.

- Činjenica je da je od Mostaraca već davno demokratija ukradena i to je veoma žalosna situacija. Za to  nema opravdanja. Jasno je svima da glavne političke stranke SDA i HDZ moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti tu situaciju u Mostaru koji će biti jedinstven grad, bez podjele - poručio je Moore.