CRNA HRONIKA

Napadnut bivši guverner Unsko-sanskog kantona: Mirsada Veladžića nožem povrijedio Ale Sulejmangić

Napadaču određen pritvor od 30 dana

M. Dedić

18.2.2017

U Bihaću je nožem napadnut Mirsad Veladžić bivši guverner Unsko-sanskog kantona (USK) i ratni predsjednik Bihaćkog okruga.

Na njega je nasrnuo Ale Sulejmanagić iz Todorova, općina Velika Kladuša, nastanjen u Bihaću.

Napadač je uhapšen i na prijedlog Tužilaštva USK određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana. Kako saznajemo, Veladžić je zadobio lakše tjelesne ozljede.

Ove informacije potvrđene su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK.

Motiv za Sulejmanagićev napad jesu nerazjašnjeni finansijski računi sa Veladžićem u vezi prodaje motornog vozila prije više od 20 godina zbog čega je vođen i sudski postupak.

Veladžić u izjavi za Avaz.ba nije želio komentirati Sulejmanagićev napad, objasnivši da se vodi istraga.

- Za sve informacije obratite se policiji- kazao nam je. 

Inače, napad se dogodio pred kompleksom zgrada poznatih u Bihaću kao Kineski zid, gdje na drugom spratu Veladžić ima stan. Napadač živi također u blizini u stanu u dijelu grada koji se zove Borik.

Iako je Veladžić odbio da komentira mogući motiv napada na njega, u Krajini je dobro poznat ovaj slučaj. Naime, braća Hašim Sulejmanagić je 1993. godine prodao kombi marke Mercedes Mirsadu Veladžiću, koji je bio star svega dvije godine i vrijedio je 45.000 KM. Nakon rata Veladžić je Sulejmanagiću u dva navrata isplatio 15.000 KM, a onda se predomislio i tražio svoj novac nazad, ponudivši Sulejmanagiću kombi koji je već bio star.

Stvar je završila na sudu gdje je Hašim Sulejmanagić izgubio spor sa tada moćnim Veladžićem. Nakon smrti Hašima Sulejmanagića 2000. godine, njegov brat Ale nastavio je "potragu" za novcem koji im duguje Veladžić. Prema pouzdanim podacima, ovo nije prvi napad i prijetnja Aleta Sulejmanagića bivšem guverneru USK i ratnom predsjedniku Bihaćkog okruga.