LIFESTYLE

Pogled u budućnost: Ovako će svijet izgledati za četiri godine

Henrik Müller prognozira prilike u svijetu

Redakcija

18.2.2017

Henrik Müller, kolumnist njemačkih dnevnih novina Der Spiegel prognozira kako bi svijet mogao izgledati nakon četiri godine s Donaldom Trumpom na čelu SAD-a, prenosi Poslovni dnevnik.

On predviđa kako svijet 2021. godine očekuje velika depresija.

Kao što je i obećavao, Trump se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija.

Većina stranih proizvoda je poskupjela zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pesosa, kineskog yuana ili eura gube na vrijednosti.

Dolar zbog toga ispada prejak, a Trump optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU što mu oni uzvraćaju istom mjerom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1930-ih godina, a takvo stanje razara osjetljivi svjetski monetarni sistem te posebno stradavaju male ekonomije i male tvrtke.

Müller predviđa kako će Trump voditi politiku da provodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego prije njegovog mandata i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze.

SAD se povukao iz Evrope i Azije pa kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Evropom prema srednjoj Aziji.