VIJESTI

Krađa dijelova konstrukcije mosta kod Hrenovice uzrokovala njegovo rušenje?

Tužilaštvo BPK otvara istragu zbog sumnje na izazivanje opće opasnosti

Al. B.

18.2.2017

Nakon što su istražitelji MUP-a BPK Goražde u firmi za otkup sekundarnih sirovina pronašli dijelove Kliskinog mosta, koji je u utorak pao pod teretom kamiona natovarenog trupcima, Kantonalno tužilaštvo Goražde otvorit će istragu zbog osnovane sumnje na krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

Ovo je u razgovoru za Avaz.ba potvrdio kantonalni tužilac, Lazar Draško, pojašnjavajući da su inspektori i vještak na licu mjesta posumnjali da su sa mosta, prije nezgode, ukradeni dijelovi njegove željezne konstrukcije.

kliski-most-kod-hrenovice

- Skidano željezo prodavano je na otpad, a njegove travezne su pronađene na stovarištu. Najvjerovatnije je zbog toga konstrukcija mosta popustila pod teretom, iako su ranije kamioni pod teretom koristili taj putni pravac – pojašnjava Draško.

Nezvanično, radilo se o stotinama kilograma teškim dijelovima mosta koji su skidani duže vrijeme, a policiji je poznat identitet osoba koje su prodavale ili imale namjeru da ih prodaju.

Podsjetimo, kamion sa prikolicom natovaren bukovim trupcima u utorak u popodnevnim satima polomio je željeznu konstrukciju Kliskinog mosta kod Hrenovice i sletio u korito rijeke Prače.

kliski-most-kod-hrenovice-2

U nezgodi nije bilo povrijeđenih, ali je saobraćaj na putu Hrenovica – Mesići od tada potpuno obustavljen.

Kamion privatnog prijevoznika iz Višegrada prevozio je bukove trupce iz Rudog do Podgraba kod Pala.