GLOBUS

Malezija uhapsila osobu povezanu s ubistvom Kim Jong Nama

Polubrat sjevernokorejskog vođe

(Al. Ti.)

18.2.2017

Malezijska policija priopćila je da je uhapsila Sjevernokorejca povezanog s ubistvom polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, dok diplomatski spor oko predaje njegova tijela sve više jača.

Kim Jong Nam umro je ove sedmice nakon napada u međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, za koji se sumnja da je bilo trovanje otrovom brzog djelovanja.

Južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da su ga ubili sjevernokorejski agenti.

Malezijska policija je priopćila da je zadnje hapšenje povezano s tim  ubistvom bilo u petak navečer, a osumnjičeni je identifikovan kao Ri Jong Chol, rođen 6. maja 1970.

"Osumnjičen je da je upleten u ubistvo sjevernokorejskog muškarca", navodi se u saopćenju.

Dvije osumnjičene žene, jedna Indonežanka a druga s vijetnamskim pasošom, uhapšene su prije toga, a Malezijac je pritvoren. U bijegu su još najmanje tri osumnjičene osobe, naveli su vladini izvori.

Kim Jong Nam, najstariji sin sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, javno je kritikovao dinastiju zbog kontrole koju provodi u izoliranoj nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da će kategorički odbaciti rezultate obdukcije provedene u Maleziji i optužila je Maleziju za "zavjeru s vanjskim silama", pritom vjerovatno misleći na Južnu Koreju.

Pjongjang je zatražio u petak navečer da se tijelo Kim Jong Nama odmah preda, a ranije je pokušao uvjeriti malezijske vlasti da ne provode obdukciju.

"Malezijska strana provela je obdukciju bez našeg dopuštenja i prisutnosti", rekao je novinarima sjevernokorejski ambasador Kang Chol ispred bolnice u kojoj se nalazi tijelo Kim Jong Nama.