BIH

Dragan Čović o reviziji: Žalosti me što je tako jedna važna odluka donesena bez konsenzusa

Član Predsjedništva BiH

Autor:S. D.

17.2.2017

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, oglasio se povodom odluke o podnošenju revizije na presudu protiv Srbije za genocid.

Nakon dvosatnog skupa u Vijećnici gdje se održalo savjetovanje o podnošenju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, odlučeno je da postoje osnovi o podnošenju revizije, a takva je odluka "rastužila" Čovića.

"Žalosti me što je tako jedna važna odluka donesena bez konsenzusa, posebno jer to nije u skladu s onim kako smo se opredijelili da ćemo djelovati. To nije dobro za institucionalnu ravnotežu i odnose na čijoj izgradnji smo naporno radili u proteklom razdoblju", rekao je Čović, pa nastavio: 

"Budućnost ove zemlje ovisi o kvaliteti unutarnjih odnosa koje ćemo izgraditi, a oni se ne mogu unaprijediti na ovakav način. Jednostrano djelovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i prijeko potrebnom pomirenju.  Ne bih želio povrijediti nikoga, ali moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo te da je, nažalost, ovakva odluka unijela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BiH". 

"Mislim da svi skupa trebamo biti okrenuti prema našem EU putu i budućnosti i učiniti sve da do kraja godine steknemo kandidacijski status. Ne smijemo dozvoliti da ovo pitanje zasjeni sve pozitivne rezultate koje smo ostvarili u proteklom vremenu. To znači da u narednom razdbolju moramo naći mudrosti i zrelosti i nositi se s ovom situacijom", dodao je Čović.