VIJESTI

Sonja Biserko za Avaz.ba: Beograd će praviti veliku buku zbog revizije

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

D. K.

17.2.2017

Beograd će praviti veliku buku oko pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, a predsjednik RS-a, Milorad Dodik, to će iskroristiti da nastavi raditi ono što kontinuirano radi posljednjih deset godina, izjavila je za portal Avaz.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

- Od bošnjačke strane takva se odluka na neki način i očekivala, makar iz nekih moralnih razloga. Međutim, postavlja se pitanje koliko su oni spremni da tu reviziju presude i potkrijepe. Ne znam da li su ovih deset godina - a čini mi se da nisu - radili na dobijanju svih tih podataka koji postoje u Haškom tribunalu. Glavno je pitanje da li će revizija biti prihvaćena ili ne - kazala je Biserko.

Ističe kako je od ključne važnosti "da li su se Bošnjaci dovoljno pripremili da potkrijepe ono što su propustili u prvoj tužbi".

- Najviše mi smeta i čudi me što Srbi u BiH pristaju na to, što je sada odgovornost prebačena njima, a to ih sprječava da nekako svoj odnos prema drugom entitetu, prije svega s Bošnjacima, postave na jedan realniji osnov, koji bi uključio i odgovornost Beograda, zato što taj rat prije svega nije bio ni moguć bez Beograda - dodala je Biserko.