GLOBUS

Američki ministar odbrane upozorio: Na margini Evrope stvara se "luk nestabilnosti"

Minhenska konferencija

Die Welt

17.2.2017

Američki ministar odbrane, Jim Mattis, upozorio je u Minhenu na "luk nestabilnosti" na periferiji Evrope i pozvao evropske saveznike da podnesu "pošteni" udio u troškovima kolektivne odbrane.

"Naša zajednica naroda izložena je na više frontova, na periferiji NATO-a i šire stvara se pravi luk nestabilnosti", rekao je Mattis na otvaranju konferencije o sigurnosti u Minhenu.
 
U svom prvom posjetu Evropi pozvao je saveznike da ne "zatvaraju oči pred stvarnošću" međunarodnog terorizma i ostalih geopolitičkih prijetnji.
 
"Savez mora biti ujedinjen protiv tih prijetnji našoj slobodi i demokraciji", naglasio je.    
 
Njemačka ministrica, Ursula von der Leyen, upozorila je da borbu protiv radikalnog islamizma, pogotovo protiv Islamske države (IS) ne treba pretvoriti u rat protiv svih muslimana.

Opasnost generaliziranja
 
"Moramo paziti da se ta borba ne pretvori u borbu protiv islama i muslimana općenito", rekla je, aludirajući na kontroverznu uredbu američkog predsjednika, Donalda Trumpa.
 
On je u srijedu najavio novu uredbu koja bi trebala zamijeniti raniju odluku o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja. Republikanski predsjednik tvrdi da je uredba bila potrebna kako bi se SAD zaštitio od terorističkih napada.
 
Trump je u predizbornoj kampanji izazvao zabrinutost saveznika ocjenom da je NATO "zastario" i apelirao na evropske članice da više izdvajaju za kolektivnu odbranu.
 
Mattis je u srijedu na sastanku ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu dao ultimatum saveznicima da povećaju odbrambene proračune ili će SAD, koji finansira 70 posto troškova NATO-a, smanjiti svoj doprinos.
 
Slično je, ali nešto blaže, ponovio i u Minhenu. "NATO se mora prilagoditi da bi ostao vjerodostojan", rekao je bivši general američke vojske. "Svi moraju dati pošteni udio u financiranju kolektivne odbrane", istaknuo je.

Odgovor Njemačke

Na apele Washingtona ubrzo su pozitivno odgovorili Von der Leyen i njemački ministar finansija, Wolfgang Schaeuble.

"To je pitanje sigurnosti, moramo to učiniti zajedno, unutar NATO-a i evropski udio učiniti učinkovitijim. Evropska odbrambena unija korak je u tom smjeru. Moramo na to potrošiti više novca, to smo obećali i to ćemo ispuniti", istaknuo je Schauble.
 
Njemačka je najjača evropska ekonomija, ali na odbranu troši 1,2 posto svog proračuna, manje od NATO-ova cilja od dva posto.
 
Von der Leyen je obećala da će Berlin nastaviti trend iz prethodnih godina kada je vojni proračun povećan devet posto, ali će za cilj od dva posto BDP-a trebati neko vrijeme.
 
Iako je Mattis i u Bruxellesu i u Minhenu umirio saveznike i potvrdio predanost SAD-a Sjevernoatlanskom savezu, Evropske članice tražit će odgovore i o odnosu nove administracije prema Rusiji.
 
Očekuje se da će više o tome u subotu razgovarati njemačka kancelarka,Angela Merkel, i američki potpredsjednik, Mike Pence, koji će se priključiti američkoj delegaciji na Minhenskoj konferenciji.