VIJESTI

Čavić: Funkcioniranje BiH bit će na čekanju sve do odluke suda

Oglasio se predsjednik NDP-a

Fena

17.2.2017

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) ,Dragan Čavić, najavio je večeras jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Savez za promjene će, kaže, u naredna dva-tri dana zauzeti konačan stav o učešću njihovih predstavnika u bh. institucijama, a lično misli da sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju, dotle će funkcioniranje institucija BiH biti na čekanju.

- Neka BiH bude na čekanju, to je Izetbegovićeva volja - ustvrdio je.

- Nije dobro ovo što je napravio. Ne može Sakib Softić da predstavlja institucije BiH – kazao je predsjednik NDP-a ponovivši da će NDP podnijeti Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića i istog dana kada se uputi u zahtjev za reviziju tužbe.

- Ovo može da izazove veoma ozbiljne posljedice po međuetničke odnose. Ovo je podsticanje na konflikt, jezik mržnje...i ponovno vraćanje u prošlost, umjesto da se bavimo reformama, zaustavimo ljude da ne idu iz zemlje. S onima koji misle da im politička budućnost može da bude izgrađena na prošlosti ne želim da imam posla, dodao je.

Čavić smatra da je odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju atak protiv dejtonske BiH te da država, a ne nevladine organizacije, može da podnosi tužbu protiv jedne države.

- Ne mislim da je to razumno i pametno, deset godina nakon presude koja postoji pokretati spor ponovo protiv Srbije. Mjesec i po dana uoči održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji je politička tempirana bomba, montirana da ekspoldira upravo pred izbore u Srbiji. Izetbegović je na ovaj način blokirao i BiH. Poslije svih ovih inicijativa u proteklih godinu dana, koje su nas vraćale unazad i proizvodile konfliktnu situaciju BiH, po mom ubjeđenjenu ovo je suvišno i nepotrebno i Izetbegović je odgovoran za blokadu funkcioniranja BiH koja će sigurno uslijediti poslije ovog – dodao je Dragan Čavić.