VIJESTI

Ko je Amir Zukić, uhapšeni generalni sekretar SDA

Nastavak akcije "Bosna"

M .M.

17.2.2017

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Amir Zukić uhapšen je danas u Sarajevu po nalogu Tužilštva Kantona Sarajevo, potvrdila je za Avaz.ba portparolka MUP-a KS, Azra Bavčić. U toku je i pretres njegove kancelarije, koja se nalazi na uglu ulica Mehmeda Spahe i Alije Isakovića u Sarajevu, a danas je uhapšen i njegov vozač Sead Fazlagić, zbog krivičnog djela pomoći osumnjičenom nakon činjena krivičnog djela.

Zukić je rođen 1966. godine u Rogatici, a obnaša funkciju generalnog sekretara SDA. Živi i radi u Sarajevu.

Stranci se priključio 1990. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1992. godine. Magistrirao je dvanaest godina kasnije.

Osnovao je Muslimanskog omladinski savez (MOS) 1990. godine, a na čelu ove omladinske organizacije SDA-a bio je do 1994. godine. Kraj ratnih dejstava dočekuje kao načelnik Odjeljenja za izbjegle i raseljene osobe Općine Centar, a 1996. godine je imenovan za sekretara Vijeća ove općine.

Četiri godine kasnije Zukić se kandidirao načelnika Općine Centar, ali nije izabran. Na općim izborima 2002. godine postaje zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), a mandat je obnovio četiri godine kasnije. Istovremeno je obavljao funkciju predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH.

Na općim izborima 2014. godine kandidirao se za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali nije osvojio dovoljno glasova. Ipak, naknadno je dobio kompenzacijski mandat.

Zukić je u imovinskom kartonu prijavio da je suvlasnik kuće u Sarajevu zajedno sa suprugom Elmom, vikendice te zemljišta od 50.000m2 u Rogatici. Njegova supruga je u vlasništvu kuće u Dubrovniku te zemljišta od 50.000 m2 u Trebinju. 

U imovinskom kartonu iz 2010. godine prijavio je tri kredita u ukupnom iznosu od 450.000 KM, a izjavio je da ih je koristio za izgradnju kuće. 

Danas je uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo u nastavku akcije "Bosna".