VIJESTI

Ivanić sutra o podnošenju zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

S. D.

17.2.2017

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, sutra će se izjasniti o najavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da sljedeće sedmice bude podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, potvrđeno je portalu Avaz.ba.

Obraćanje Ivanića medijima, kako je rečeno, najavljeno je sutra za 12.00 sati u njegovom kabinetu u Banjoj Luci.  

Izetbegović je danas najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kazao je da je većina učesnika današnjeg savjetovanja u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici bošnjačke političke, vjerske i nevladine zajednice, dala podršku inicijativi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Cilj današnjeg skupa, kako je naveo, nije bilo donošenje odluke, niti je to bilo moguće, nego je savjetovanje održano kako bi se učesnici upoznali o nalazima ekspertske grupe i ključnim elementima za pokretanje procesa revizije.  

Predstavnici vlasti RS-a i zvaničnici tog entiteta u bh. institucijama protiv su najave revizije tužbe, jer je smatraju nelegitimnom, budući da nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH.

Upozoravali su i da će revizija dovesti do krize u BiH i u odnosima sa Srbijom.