VIJESTI

Nataša Kandić za Avaz.ba: Potrebna nam je istina

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo

D. K.

17.2.2017

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, ocijenila je odluku o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije "politički motiviranom", jer je ponovo izostao izuzetno bitan pravni pristup.

Politička dimenzija

- Prateći presude i iznošenje dokaza pred Međunarodnim sudom pravde, posebno presudu Perišiću, ali i ono što se događalo u vezi sa "Škorpionima" i njihovim učešćem na Treskavici u strijeljanju zarobljenika u Srebrenici, prateći ono što se događalo i u vezi sa presudom Karadžiću, čini mi se da je taj zahtjev za reviziju presude dobio jednu političku dimenziju, umjesto da se postavi pitanje zašto je prvobitnom presudom Srbija na neki način zaštićena - kazala je Kandić u izjavi za portal Avaz.ba.

Prema njenim riječima, u svemu tome stvara se jedna "slika bez temelja".

- Nema novih sudskih činjenica, preovladao je jedan politički pristup. U situaciji smo da je donesena politička odluka, jer u svemu tome ne vidimo stručnjake - rekla je Kandić.

Smatra da je izostala pravna analiza i ocjena, jer se godinama ništa nije radilo, a priča oko nove revizije presude pokrenuta je u posljednjih mjesec dana.

- Teško da može da se kaže kako je ta odluka zasnovana na nekim temeljnim dokazima koji predstavljaju nove sudske činjenice. Mislim da put mora biti drugačiji. Toliko je potrebno da se zapravo razjasni da se masovni zločini ne bi dogodili da nije bilo vrlo jake i snažne ne samo vojne, nego i finansijske i druge podrške iz Srbije - poručila je Kandić.

Puno razloga

Ističe kako je bivši ministar policije RS-a, Tomislav Kovač, na suđenjima u Beogradu, na pitanje "Zašto se u nekim izvještajima pominje da su pripadnici MUP-a Srbije učestvovali u izmještanju zarobljenika iz Srebrenice", odgovarao: "Pa, bilo nam je potrebno da ljudi i vojnici vide da postoji moralna, ali i konkretna vojna podrška Srbije".

- To znači da ima puno razloga da se o učešću i odgovornosti Srbije razgovara, ali na temelju činjenica. Međutim, ovog puta o tom zahtjevu nije se razgovaralo na taj način - ocijenila je Kandić.

Napomenula je kako je u cijelom regionu naprosto blokiran proces tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću.

- Mi smo iz dana u dan svjedoci nekog novog postupka, izjave, djela koje dodatno blokira taj proces. Mislim da tih negativnih koraka, koje poduzimaju pojedini političari u regiji, ima i previše i da postoji strašna, velika društvena potreba da se s tim stane i ponovo pokrene pitanje stabilizacije odnosa, ali na jedan pozitivan način. Mora da postoji jedna pozitivna energija - da nam je potrebna istina, da ne možemo da blokiramo pravo na istinu političkim zahtjevima i sredstvima. Potrebne su nam činjenice jer bez realizacije tog prava na istinu u ovom regionu nema ni boljih odnosa, ni pomirenja ni pravde, ni vladavine prava - zaključila je Kandić.

Podsjećamo, na današnjem dvosatnom savjetovanju u sarajevskoj Vijećnici, jednoglasno je odlučeno da će BiH pokrenuti reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.