BIZNIS

U Gradačcu i Doboju forumi o razvoju bh. poljoprivrede

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH

Fena

17.2.2017

Forumi o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, koje organizuje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, okupili su jučer i danas u Gradačcu i Doboju veliki broj poljoprivrednika, koji su od govornika dobili informacije o načinima unapređenja njihove proizvodnje.

Glavni sagovornici na forumima bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i njegov zamjenik Khaldoun Sinno.

Wigemark podsjetio je prisutne da je tokom proteklih 20 godina Evropska unija uložila gotovo 30 miliona evra u agrarni sektor BiH, s naglaskom da to nije kraj pomoći domaćoj poljoprivredi, te da EU želi još mnogo toga uraditi za BiH.

- Da bi to bilo moguće potrebno je da bude usvojena strategija za cijelu zemlju. Značajan dio posla je već urađen, sada je potrebna politička odluka da ona bude i usvojena. Bez postojanja strategije ne može biti značajnije podrške - istakao je Wigemark.

Sinno je apelovao na predstavnike svih nivoa vlasti da što prije postignu dogovor u vezi strategije, što bi Evropskoj uniji omogućilo da osigura sredstva za taj sektor. Također, osvrnuo se i na neophodnost boljeg organizovanja poljoprivrednih proizvođača.

- Jako je bitno da zajedno kažu šta im je potrebno i da tu poruku prenesu predstavnicima vlasti - naveo je Sinno.

Iskustva iz susjedne Republike Hrvatske prisutnima je prenijela Ružica Gelo, koja je u procesu EU integracija u Hrvatskoj bila pregovarač za sektor poljoprivrede i sigurnost hrane.

- Najveće koristi koje smo dobili pristupanjem EU vezane su za finansijske aspekte poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je i prije pristupanja EU izdvajala značajna sredstva za poljoprivredu, ali su ta sredstva dramatično uvećana ulaskom u EU, pa nam je danas na raspolaganju oko 750 miliona evra godišnje. Ta sredstva se dijele kao poticaji proizvođačima i razvoju ruralnog područja - navela je Gelo.

Nakon foruma organizovani su informativno-edukativni sajmovi, na kojima su izlagali UNDP BiH, EU ProLocal, USAID/Sweden projekat FARMA II, Care International Balkans, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP), te Farmofit - Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Naredni, završni forum bit će održan 23. februara u Trebinju, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH/Ureda specijalnog predstavnika u BiH.