GLOBUS

U susret Minhenskoj konferenciji o sigurnosti: Ova Trumpova izjava je "poziv na rat bez oružja"

EU čeka smjernice američke vanjske politike

(M. D.)

17.2.2017

Trump, Brexit, kriza u EU i u NATO-u. Svjetska politika je trenutno okrenuta naglavačke. Zato i vlada tako golemo zanimanje za ovogodišnju Minhensku konferenciju o sigurnosti gdje dolazi i američki potpredsjednik.

Danas počinje 53. Minhenska konferencija o sigurnosti (MSC) na kojoj se očekuje preko 500 učesnika. A makar je od prošle konferencije u minhenskom hotelu prošlo tek 365 dana, svijet se u tom razdoblju potpuno promijenio.

Od Brexita preko Fake Newsa i izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, saradnja Evrope i Sjedinjenih Država je pod znakom pitanja. Moguć je i trgovinski rat. Postavlja se pitanje o temeljima saradnje unutar NATO-a. Trump je taj savez nazvao "suvišnim", što ugrožava temelje zapadne zajednice. Osim toga i Trumpov nejasan odnos prema Rusiji izaziva strah u mnogim zemljama Evrope, prenosi DW.

Sve su to nesigurnosti koje pune dvorane konferencije u Minhenu. Još nikad nije bilo toliko zvanica koji žele učestvovati, izjavio je direktor Minhenske konferencije Wolfgang Ischinger: "Još nikad nije bilo toliko vanjskopolitičkih pitanja i nedoumica kao što ih ima danas."

Šta namjerava Amerika?

Među gostima je 47 ministara vanjskih poslova, 30 ministara odbrane i 90 članova parlamenata mnogih zemalja. Stižu i predsjednici Ukrajine i Poljske, baš kao i novi glavni sekretar UN-a, visoka povjerenica za vanjsku politiku EU i glavni sekretar NATO-a. "Jedini koje nismo pozvali su Sjevernokorejanci", kaže Ischinger: "zato ipak nismo našli hrabrosti."

Sve oči su prije svega usmjerene na goste iz Sjedinjenih Američkih Država koje predvodi američki potpredsjednik, Mike Pence. Od njega se u Minhenu očekuje govor koji bi objasnio temelje američke vanjske politike i makar nema sumnje da će biti golema gužva na njegovom izlaganju, učesnici se tek nadaju da će im nakon toga biti nešto jasnije. Jer makar je američki predsjednik izjavio kako njegova vlada "savršeno funkcionira kao dobro uhodan stroj", Trump je jedan od rijetkih koji tako misli. I Pence zapravo prije pripada klasičnim političarima američkih republikanaca, a već se pokazalo da to onda ne mora biti identično sa nakanama američkog predsjednika.

Jer među američkim gostima je i senator John McCain, također republikanac, ali i jedan od najoštrijih kritičara Trumpove politike. Ischinger očekuje da se Amerikanci ipak izraze podršku NATO-u, ali isto tako očekuje i sasvim otvorene zahtjeve Amerikanaca da u tom savezu Evropljani moraju učiniti i pridonijeti mnogo više.

Poziv na napuštanje EU je "objava rata bez oružja"

Na čelu njemačkih učesnika konferencije je njemačka kancelarka, Angela Merkel, i mnogi se nadaju da će od nje čuti odgovor na Trumpovu parolu "America First". Makar je njemačka kancelarka stekla ugled kao političarka koja se zalaže za otvorenu i liberalnu demokraciju, ta temeljna načela su sada stavljena u pitanje i "kod kuće" Angele Merkel, jačanjem populista i u Njemačkoj i u Evropi.

I u Francuskoj i u Holandiji oni traže i napuštanje Evropske unije i zato direktor konferencije smatra jednim od najvažnijih zadataka ovog susreta podsjetiti Evropljane, a objasniti gostima iz SAD-a vrijednost i otpornost evropske integracije. 

Ako nadvlada Trumpov način razmišljanja, to bi bila "katastrofa u transatlantskim odnosima". Jer Trump je pohvalio odluku o Brexitu i potakao druge zemlje da napuste EU. Ako Washington nastavi s tom politikom, "to bi bilo isto što i objava rata bez oružja", smatra Ischinger.

Već u temeljnom dokumentu ove konferencije objavljenom ovog ponedjeljka (Minhenska konferencija o sigurnosti: Raspad starog poretka? ) su navedeni i drugi prioriteti ovogodišnjeg Minhena. Problemi i teme konferencije i gotovo 140 popratnih manifestacija idu od Sirije, Jemena, Ukrajine i agresivne politike Rusije pa do terorističke prijetnje islamističkog ekstremizma.