BIH

Željko Komšić: Bakir Izetbegović je već donio odluku, ovo je pokušaj raspodjele tereta odgovornosti

Uoči početka savjetovanja u Vijećnici

Autor:E. Ma.

17.2.2017

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte (DF), Željko Komšić, kazao je uoči početka današnjeg savjetovanja u Vijećnici, a u vezi s eventualnom revizijom presude po tužbi protiv Srbije za genocid, da je aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, već sam donio odluku, ali da je organizirao "ovaj sastanak da pokuša da se raspodjeli teret odgovornosti te odluke", javlja reporter Avaz.ba.

Takva odluka, naglasio je, nije lagana, ona je takve vrste da iz nje "ne možete izaći s nekom vrstom političke pobjede".

- Po meni, iskreno, Izetbegović je donio odluku i tu se otvaraju dva pitanja. Valja politički odgovorti na krizu koja će uslijediti. Vidite šta se dešava u BiH i regiji, idu izbori u Srbiji i to će tamo biti tema. Valjat će narodu odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev s obzirom na sve što smo čuli i od pravnih eksperata. Još jedna činjenica jesu dokazi. Moje mišlje je da smo mi dokaze imali prije 10 godina i da nisu baš puno značili u političko-pravnoj igri oko suda. To tako funkcionira u igrama velikih - kazao je Komšić.