HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kaplan dao izjavu SIPA-i: Pozvao sam inspektore u Stolac, ako ne dođu imat ćemo džunglu na izborima

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i bivši kandidat za načelnika općine Stolac za Avaz.ba

F. V.

17.2.2017

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i bivši kandidat za načelnika općine Stolac ispred bošnjačke koalicije Inicijativa za Stolac Salmir Kaplan dao je danas izjavu u svojstvu svjedoka u Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u Mostaru.

S druge strane, saslušani su ili će tek biti, aktuelni načelnik Stoca, Stjepan Bošković, bivši predsjednik Općinske izborne komisije Ivan Perić te Renata Stanković koja je snimljena kako glasa na nedozvoljenom mjestu u Stocu na izborima održanim 2. oktobra prošle godine.

boskovic-sipa

Akutelni načelnik Bošković prilikom ulaska u prostorije SIPA-e

Sve se dešava uoči ponovljenih izbora koji će biti održani u nedjelju, 19. februara.

Kaplan je za Avaz.ba potvrdio da je dao izjavu u SIPA-i nakon što je početkom ovog mjeseca podnio krivičnu prijavu za vršenje krivičnih dijela u izbornom procesu u Stocu, među kojima i djela za zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dijela.

- Na tri stranice sam opisao kako su organizirani a predvodi ih sam načelnik Bošković. On ima šefa matičnog ureda, predsjednika biračkih odbora, ljude koji pregledaju lične karte na izborima i puštaju druge da nezakonito glasaju. Tražio sam od SIPA-e da u nedjelju bude na licu mjesta i da hvataju ljude na djelu. Ponudio sam se da budem svjedok i da lično pokazujem ko nelegalno glasa. Imam nagovještaje da će se nešto popraviti - kazao je Kaplan za Avaz.ba.

Pozvao je, kako je kazao, SIPA-u da, u suprotnom, kažu da nezakonitosti u izbornom procesu nisu krivično djelo i "da to svi mogu raditi".

- Ovo je prvi put da smo podnijeli prijavu sa dokazima. Tužilac može odmah sjesti i pisati optužnicu. Zato u nedjelju,u Stocu, očekujemo inspektore SIPA koji će hapsiti na djelu. To očekujem ako ima države BiH. Ako nema, hajmo se pobiti..., neka radi šta ko hoće. Ako imate džunglu, ako možemo činiti krivična djela, onda hajmo svi raditi sve - rekao je Kaplan, dodajući da "ako se nešto popravi, onda i mi možemo izaći na izbore".