SARAJEVO

Menadžment ViK-a: Sistem vodosnabdijevanja je pred kolapsom, pitanje dana je kada će sve pasti

U Sarajevu održana prezentacija o stanju u preduzeću

F. Mu.

17.2.2017

U prostorijama KJKP "Vodovod i kanalizacija" u Sarajevu danas je održana prezentacija stanja u ovom preduzeću

Kako je kazao direktor Nezir Hadžić stanje je "pred kolapsom".
 
- Ja ne znam zašto je ViK u podređenom položaju u odnosu na ostala preduzeća. Pokušali smo to analizirati i nikad mi nije bilo jasno jer je sistem u velikoj finansijskoj potrebi i pitanje je dana kada će on pasti - naveo je Hadžić.

On je istakao da se budžet KS neravnomjerno raspoređivao proteklih godina. 

- U zadnjem budžetu za Rad je izdvojeno 7,8 miliona KM, za Park 6,1 milion KM, za Pokop 4,7 miliona KM, a za ViK je izdvojeno 582.000 KM. U zadnjih pet godina za Rad je izdvojeno 46 miliona KM, GRAS-u 56 miliona KM, Parku 37 miliona KM, Pokopu 28 miliona KM, a ViK-u 8 miliona gdje je većina izdvojena do 2013. kada je uveden tarifni sistem - naveo je on.

Prema Hadžićevim riječima rješenje je samo jedno – krenuti od izvorišta i osigurati nove količine vode. 

- Nakon toga, moramo proširiti naš akumulacioni prostor jer je od 2000. godine došlo 55.000 novih vodomjera u našem sistemu, a novih količina vode nema. Naši akumulacioni sistemi su postali kao protočni bojleri, voda dođe – voda ode i onda smo prisiljeni da vodu zatvaramo kako bi građani po danu imali vodu. Nemamo alternativu i jedini način je finanijsko ulaganje i ako to ne započnemo sutra smo u problemu. Ovdje se ne radi o upravi, ovdje se radi o problemu sistema koji neće dugo izdržati - rekao je Hadžić.

Poseban problem je pumpni sistem. Pumpe su u prosjeku stare od 20 do 50 godina, konstantno se popravljaju, a opseg rada izražen u litrima svakim kvarom sve više opada.

Kao primjer spomenuo je grad Beč koji je rekonstruisao mrežu i nju uloženo milijardu eura, dok se na godišnjem nivou za održavanje izdvaja više od 50 miliona eura. 

On je rekao da su ljudi u ranijim upravama ignorisali upozorenja, nastavivši obraćanje sa opisom problema sa kojim se susreće "Vodovod i kanalizacija"

"Imamo 1.200 kilometara vodovodne mreže, imamo 63 rezervoara, imamo 254 pumpe. Mi imamo 70 posto gubitaka na vodovodnoj mreži na kojoj nije bio značajnih ulaganja posljednjih 20 godina. Oprema i mehanizacija su otpisani skoro 90 posto, imamo neekonomsku cijenu vode u koju nije uključena amortizacija i danas je sve došlo na naplatu. Problem pravi i 20.000 bespravnih korisnika. To je mreža koja je širenjem grada nastala samoinicijativno razvođenjem u ulicama. Mi ne znamo kuda te cijevi idu i mi ne možemo nad njom gazdovati niti znati šta se tu dešava. Ovo je prva uprava koja se može pohvaliti borbom protiv nelegalnih potrošača - rekao je Hadžić.

Ono što je pozitivno jeste da je VIK uvećao obim naplate putem mehanizma isključenja. 2014. godine naplaćeno je 42 miliona KM, 2015. naplaćeno je 43 miliona KM, dok je prošla godina završena sa više od 44 miliona naplaćenih računa. Potraživanja su visoka i iznose 64 miliona KM, a na objekte kolektivnog stanovanja otpada oko 40 miliona KM.