TUZLANSKI KANTON

Zasjedanje poslije čak 67 dana pauze!

Tuzlanski kanton: Posljednjeg dana februara sjednica Skupštine

E. Sk.

17.2.2017

Poslije 67 dana pauze svečana i redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazana je za utorak, 28. februara. Posljednje redovno zasjedanje održano je 23. decembra prošle godine, kada su usvojeni nacrt budžeta TK za 2017. godinu i odluka o privremenom finansiranju do 31. marta. 

 Bez odgovora

Nakon dvomjesečne apstinencije zastupnici će ponovo sjesti u skupštinske klupe, a diskutirat će se, između ostalog, o prijedlogu budžeta TK za 2017. godinu, ali i o ostavci Danijele Simić, još aktuelne ministrice za rad, socijalnu politiku i povratak TK. 

- Zaista ne znam zbog čega nije bilo sjednica Skupštine TK. SDP je opoziciona stranka u tom zakonodavnom tijelu i nas o tome ne izvještavaju - kaže Slađan Ilić (SDP), dopredsjednik Skupštine TK. 

Predsjednik Skupštine TK, Senad Alić Šiljo (SDA), jučer je bio na službenom putu, tako da smo ostali uskraćeni za informaciju zbog čega se sjednice nisu održavale više od dva mjeseca. 

 Izdvajanje sredstava

Godišnje se iz kantonalnog budžeta za finansiranje rada Skupštine TK izdvoji oko četiri miliona KM, odnosno milion će biti potrošeno u prva tri mjeseca 2017, u kojoj će zastupnici samo jednom sjesti u skupštinske klupe. 

U monitoringu rada Skupštine TK za 2016. godinu, koji su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI), navedeno je da su lokalni izbori utjecali na produktivnost zastupnika, koji su u trećem kvartalu razmotrili tek 17 mjera te održali samo jednu redovnu, uz dvije sjednice hitnog karaktera. 

Najlošiji rezultati 

Skupština TK u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila je najlošije rezultate rada u posljednjih šest godina. Kasnije je predsjednik Skupštine, Alić Šiljo, pokušao demantirati ove navode, ali posljednji statistički podaci, odnosno činjenica da 67 dana nije sazvao redovnu sjednicu, govore u prilog podacima CCI-ja.