REPUBLIKA SRPSKA

Neiskorišteni čudesni darovi prirode

Sjerići, jedini proizvođači i prerađivači bundeve

Lj. LJUBOJEVIĆ

17.2.2017

Milena i Niko Sjerić iz sela Ljeljenča kod Bijeljine jedini su proizvođači i prerađivači bundeve u Semberiji, vjerovatno među malobrojnima u RS-u i BiH.

Već šest godina Sjerići proizvode bundevu te su nakon dugogodišnjeg iskustva razvili i vlastiti način proizvodnje i prerade te kažu da su ponosni na svoje proizvode. U prošloj godini bundevu golicu i muskatnu tikvu proizveli su na površini od šest hektara.

Miješanje soka 

U ovoj godini planiraju zasijati osam do deset hektara. Bundevu golicu od prošle godine koriste za proizvodnju soka od bundeve, koju miješaju s mrkvom i cimetom.

Od bundeve proizvode i hladno cijeđeno ulje, bogato omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, a među, kako kažu, čudesnim darovima prirode, nalazi se i puter od bundeve.

puno-tikvi

Tokom prošle godine bundeva dobro rodila 

Milena kaže da prinosi bundeve zavise od godine do godine.

- U prošloj godini imali smo 800 kilograma do tonu sirovog sjemena od bundeve golice. Ta količina se nakon sušenja prepolovi. Pesticidi i herbicidi se ne koriste u proizvodnji bundeve. Ovo je zahtjevna proizvodnja jer podrazumijeva puno fizičkog rada i okopavanja. Sjeme se, nakon što je izvađeno iz bundeve, u roku od šest sati mora ubacivati u sušaru - ističe Milena.
 
Kako kaže, uskoro će na tržište izbaciti sušeno i prženo sjeme bundeve. Svojevremeno su, ističe, pokušavali proizvoditi povrće u plastenicima, ali su primijetili da je tržište već zasićeno tim proizvodima.

- Primijetili smo da je bundeva izuzetno slabo zastupljena u ishrani ljudi. Izuzetno je zdrava i pomaže kod brojnih oboljenja. Sok od bundeve ima antioksidativni utjecaj, pomaže u liječenju prostate. Regulira i pospješuje varenje hrane. Bundeva je diuretik, preporučuje se i osobama s oboljenjima želuca. Ulje se može koristiti u funkciji očuvanja zdravlja, a ništa za njima ne zaostaje ni puter od sjemenki - naglašava Milena.

raznovrsna-hrana

Zdravi proizvodi na trpezi 

Medicinske svrhe

Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina, jer su bogat izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.
 
Sjerići su proizveli kvalitetne, zdrave i jedinstvene proizvode na bh. tržištu. Kupci, kako kažu, tek trebaju prepoznati vrijednost. 

Trud se na kraju isplati 

Niko Sjerić kaže da se bundeva, prije nego što pusti vriježu, okopava dva do tri puta. Oko njene proizvodnje ima puno truda i muke, ali sve se to na kraju isplati, ima li se u vidu njeno antiupalno, antikancerogeno i antidijabetičko svojstvo.