VIJESTI

CIK: Sigurnost u Stocu je na najvišem nivou, glasanje na 24 biračka mjesta

U nedjelju ponovljeni izbori u ovom gradu

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

17.2.2017

U nedjelju će u Stocu u sedam sati ujutro biti otvorena biračka mjesta za glasanje na ponovljenim izborima u ovom gradu, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Sutra u sedam sati ujutro počinje izborna šutnja i traje do 19 sati u nedjelju kada se očekuje zatvaranje biračkih mjesta.

Birači će svoje glasačko pravo ostvariti uz jedan od važećih bh. dokumenata i to uz ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

25 međunarodnih posmatrača

Broj registriranih birača za glasanje u Stocu je 10.012 redovnih i 1.321 koji je prijavljen za glasanje putem pošte, a živi u inozemstvu. Tridesetjedan birač prijavljen je za glasanje u odsustvu što znači da živi u nekom drugom gradu u BiH, a 40 birača će glasati lično u Stocu.

Kako je Hadžiabdić rekla na konferenciji za medije pet dana prije izbora u poštanski pretinac CIK-a počeli su pristizati glasački paketi iz inozemstva što je ona ocijenila pozitivnim i dobrim jer su birači na vrijeme dobili glasačke pakete i tako mogli pravovremeno ostvariti svoje biračko pravo.

Naglasila je da će CIK glasačke pakete iz inozemstva primati deset dana nakon izbora u Stocu, no datum na koverti kada su ti paketi poslati morat će biti prije 19. februara.

Rekla je da je do jučer bilo manje od 100 takvih paketa tako da se veći priliv očekuje narednih dana.

Građani Stoca moći će glasati na 24 biračka mjesta. Od toga je 19 redovnih, jedno je za glasanje na nepotvrđenim listićima, a bit će i četiri mobilna tima za glasače koji će glasati kod svojih kuća.

Također, Hadžiabdić je kazala da je imenovano 212 članova biračkih odbora za izbore, od toga su 24 predsjednika, 24 zamjenika predsjednika i 82 člana te isti broj njihovih zamjenika.

Pri kraju je, kako je kazala Hadžiabdić, akreditacija izabranih posmatrača. CIK je akreditirao dodatnih 25 međunarodnih posmatrača te je podsjetila da ih je na izborima 2. oktobra prošle godine ukupno bilo 300 za sve općine. Osim njih, ima i 35 akreditiranih posmatrača udruženja i više od 200 posmatrača političkih subjekata.

Hadžiabdić je podsjetila da se na glasačkom listiću za izbor načelnika Stoca nalaze dva kandidata i to Mate Komšić iz SDF-a i Stjepan Bokšović iz HDZ-a. Na glasačkom listiću za izbor članova Općinskog vijeća nalazi 68 kandidata ispred ukupno 14 političkih subjekata.

Ona je napomenula da je CIK donijela posebnu instrukciju o nadgledanju i koordinaciji obaveza službenika CIK-a i njih 25 će u nedjelju u Stocu nadgledati izborni proces.

To će biti prvi put da službenici CIK-a u potpunosti nadgledaju i koordiniraju rad na terenu.

Potpuna kontrola nad radom biračkih odbora

- Službenici CIK-a će imati potpunu kontrolu nad radom biračkih odbora i moći će reagirati ako primjete da je neko već glasao ili hoće da glasa sa nevažećim dokumentom. U slučaju da članovi biračkog odbora ne postupe po nalogu koordinatora CIK-a oni će odmah o tome obavijestiti CIK, a predviđena je i mogućnost da ukoliko dođe do nekih drugih povreda zakona da oni imaju ovlaštenja da te koordinatre automatski imenuje za članove biračkih odbora – kazala je Hadžiabdić.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će riješti problem pojave imena osoba koje su umrle na biračkom spisku, podsjetila je da je evidentirano takvih 143 osobe i da će pored svakog od tih imena biti zvjezdica uz napomenu da se posebno obrati pažnja na ta imena, da neko ne bi glasao u njihovo ime.

Izbori u Stocu proteći će uz najviše sigurnosne mjere, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

- Očekivanja CIK-a su da birači izađu na svoja biračka mjesta i izvrše svoju građansku dužnost – kazala je Hažiabdić.