GLOBUS

Cure detalji ubistva koje je potreslo svijet: Snimci otkrili kako je ubijen brat diktatora Sjeverne Koreje

Nadzorne kamere aerodroma u Kuala Lumpuru otkrile detalje

Redakcija

17.2.2017

Atentat na Kim Jong-nama, polubrata vođe Sjeverne Koreje, trajao je samo pet sekundi, otkrili su snimci s nadzornih kamera na aerodromu u Kuala Lumpuru, a njegove uboice tvrde kako nisu znali da će ga ubiti.

Jong-nama, sina pokojnog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, napale su dvije žene na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok je čekao let za Macau, gdje je živio u izgnanstvu.

Jedna je žena stala ispred njega i privukla mu pozornost, dok ga je druga žena uhvatila rukom oko vrata s leđa, a potom mu je lice pošpricala s toksičnim sprejem. Potom su obje napadačice pobjegle. Kimu je ubrzo pozlilo i zatražio je pomoć, a preminuo je na putu iz aerodromske ambulante do bolnice Putrajaya.

Uz pomoć snimki s aerodroma, policija je identificirala i uhapsila obje atentatorice - 28-godišnjakinju Doan Thi Huong i 25-godišnjakinju Siti Aisyah. Uhićen je i Sitin partner, 26-godišnji Muhammad Farid Bin Jalaluddin. Vjeruje se da je u napad bilo uključeno šest osoba.

Izvori bliski istrazi rekli su kako se šestero napadača nije ranije poznavalo, te da ih je sve regrutirala ista osoba. Načelnik posebnog odjela savezne policije Malazije Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun izjavio je kako postoje razlozi za sumnju da je atentat djelo stranih obavještajaca.

Huong i Aisyah - uhićene atentatorice - rekle su policiji kako su vjerovale da je napad zapravo praktična šala, te nisu znali da je meta izgnani sin sjevernokorejskog diktatora. Obje tvrde kako su pristale jer im je obećano 100 dolara nakon obavljenog posla.

Kim Jong-nam prethodno je već dvaput bio meta atentata, 2010. i 2011. godine. Nakon drugog napada, molio je svojeg polubrata, Kim Jong-una, da njega i njegovu obitelj ostavi na miru.