LIFESTYLE

Ovo je najfascinantnija pećina na svijetu: Pet noći u njoj koštaju 3.000 dolara (FOTO + VIDEO)

Son đoong nije samo najveća svjetska pećina, to je zaseban mali svijet

A. S.

17.2.2017

Pećina Son đoong u Vijetnamu je bez sumnje jedna od najspektakularnijih koje možemo posjetiti na planeti.

Prvi put su je otkrili lokalni poljoprivrednici 1991. godine, a to je bilo 18 godina prije nego što su naučnici bili u mogućnosti napraviti svoj put do pećine i vidjeti što se krije tamo.

Son đoong nije samo najveća svjetska pećina, to je zaseban mali svijet. Pod krovom ima dovoljno prostora da stane neboder od 40 spratova.

Ona ima svoju zasebnu džunglu, rijeku i bogat biljni i životinjski svijet. Špilja je pet puta veći od Phong Nha pećine, u blizini se nalazi špilja koja je prethodno smatra najvećom jamom u Vijetnamu.

Son Đoong znači "planinska rijeka špilja", a naučnici procjenjuju da je špilja stara oko pet miliona godina. Najveća soba u Son đoong pećini je duga više od pet kilometara i proteže se 200 metara u zrak.

S tim dimenzijama, sine Đoong je sustigla pećinu Deer Cave u Maleziji, kojoj je 2009. godine uzela titulu najveće svjetske špilje.

Prije tri godine zabilježen je i prvi obilazak. Cijena je bila 3.000 dolara za pet noći u šatorima. Oni koji su je posjetili kažu da posjeta vrijedi svakog dolara.

U nastavku pogledajte fotografije i fanscinantni video iz pećine: 

pecinapecina-2pecina-3pecina-4pecina-6pecina-7pecina-7pecina-8pecina-8pecina-9pecina-10pecina-10pecina-11pecina-11pecina-12pecina-13