BIH

Počelo savjetovanje u Vijećnici: Kakva će biti konačna odluka o reviziji presude?

Događaj o kojem ovisi stabilnost BiH i regiona

E. MASLO

17.2.2017

U sarajevskoj Vijećnici počelo je savjetovanje na kojem će, kako se očekuje, biti donijeta odluka o pokretanju revizije presude Međunarodno suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog Kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. 

Kako javlja reporter Avaz.ba u Vijećnicu su stigli bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, majke Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić, zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić, lider SBB-a Fahrudin Radončić, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Safet Softić, Halid Genjac, Senadin Lavić, Ramiz Salkić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Mirko Pejanović, Emir Zlatar, Sefer i Semir Halilović, Amor Mašović, Selmo Cikotić, Denis Bećirović, ugledni advokat Asim Crnalić, profesor Smail Čekić, Rifat Škrijelj dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Edhem Bičakčić, Eli Tauber, Mujo Hadžiomerović, Sejfudin Tokić, ratni član Predsjedništva BiH Ejub Ganić, advokatica Vasvija Vidović i pravni ekspert Kasim Trnka,bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić... Ukupno je na skup pozvano 98 učesnika. Zanimljivo je da hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a uprkos pozivnici nije stigao u Vijećnicu.

Advokat Asim Crnalić, jedan je od pozvanih na današnje savjetovanje, rekao je da nije upoznat o tome kako su organizatori zamislili današnji skup i da će svoj stav zauzeti kada vidi do kakvih novih dokaza se došlo.

dsc1894

Kako javlja ekipa portala Avaz.ba, novinarske ekipe za sada nemaju pravo pristupa mjestu održavanja skupa. 

Preko puta Vijećnice okupila se grupa građana koja je donijela transparent na kojem piše "Agresora Srbiju obavezno kazniti!"

antidejton

Organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Podsjetimo, BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvećoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija. Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, u vezi sa spоrоm kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština UN-a 9. dеcеmbra 1948. godine i na razna pitanja za kојa je BiH tvrdila da su s tim pоvеzana.

Presuda predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši UN-ov sud definirao pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali Srbiju smatra odgovornom da je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje. Još devet dana ostalo je prije isteka apsolutne zastare za podnošenje ovog zahtjeva, a taj je rok iznosio desetljeće.