REGION

Hoće li Šešelju biti preinačena oslobađajuća presuda?

Lider SRS tvrdi da bi to bio skandal

Srna

17.2.2017

Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, smatra da bi preinačavanje prvostepene oslobađajuće presude u Haškom tribunalu u njegovom slučaju bio strašan skandal. 
 
"To po pravu nije moguće. Da bi preinačili presudu u mom slučaju, moraju održati novo suđenje", rekao je Šešelj za TV Pink, podsjetivši na izjavu bivšeg portparola Haškog tribunala, Florens Artman, da mu presudu treba preinačiti u neku blažu kaznu, bez vraćanja u Hag, da bi se spasao obraz ovom sudu. 

Šešelj ističe da ni u anglosaksonskom pravu, ni u praksi Haškog tribunala nema takvog presedana da je neko provstepeno oslobođen, a drugostepeno osuđen. 

"Imali ste slučaj Ramuša Haradinaja, gdje je morao da se ponovi proces, pa Jovice Stanišića i Franka Simatovića, mora da se obnovi proces. Kada bi se to desilo u mom slučaju, to bi bio strašan dodatni skandal", kaže Šešelj. 

On navodi da u narednih nekoliko mjeseci ništa ne očekuje od Haškog tribunala, ocjenjujući da je to jedan vrlo usporen mehanizam.

"Ali izborom za predsednika Republike Srbije, ja bih to definitivno skinuo sa dnevnog reda", rekao je Šešelj. 

Komentarišući informaciju da će Haški tribunal zatražiti od Interpola da raspiše crvene potjernice za troje radikala, zbog navodnog nepoštovanja suda, Šešelj je rekao da ne može Interpol da ih hapsi u Srbiji. 

"A ovde pred sudskim organima Srbije, sve je završeno. Niko više to ne može da obnovi pred našim pravosudnim organima", dodao je Šešelj.