VIJESTI

Tinejdžerka se predozirala, muškarcu pozlilo od alkohola... (VIDEO)

NA LICU MJESTA U noćnoj smjeni s ekipom Hitne pomoći Sarajevo

E. Trako

20.2.2017

Oni spašavaju živote. Rade kada svi spavaju. Čekaju nesreću, čekaju poziv da se upute na lice mjesta i pomognu. Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su u noćnoj smjeni s ekipom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo. U trenutku našeg dolaska u bazu, nije bila velika gužva. Tridesetak ljudi. 

- Ovo je mirna noć, nema gužve – kaže doktorica Amra Bašić-Živadinović. 

Osam minuta 

Ona nas je provela i kroz prostorije Hitne pomoći. Uvjerili smo se na licu mjesta da posjeduju svu neophodnu i savremenu opremu. Ušli smo i u dispečerski centar. Dvadeset telefona i tri žene. 

- Molim vas, recite nam adresu. Polako, smirite se, šaljemo vozilo. Ekipa 04, idite u Semizovac, umrlo je dijete u Kaknju, majka se nalazi u Semizovcu, pozlilo joj je – samo su neke od rečenica koje smo čuli u dispečerskom centru. 

Naš zahtjev, kako smo ranije dogovorili s direktoricom Senom Softić-Taljanović, bio je da se uputimo na lice mjesta s nekom ekipom. 

- Imamo žensku osobu, 16 godina, predozirala se. Došla je u pratnji drugarice – obavještava portir, na šta svi odoše u jednu od prostorija. 

Pozvana je i policija. Nakon ukazane pomoći, naložen je transport djevojke u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Naša ekipa i dalje čeka intervenciju na terenu. Dispečeri dobivaju poziv. Ženskoj osobi je pozlilo, nalazi se u ulici Džeka u Starom Gradu. Polazimo u 22.48 sati. 

Gas, rotacija, sirena... U kombiju su doktorica Nejira Idrišević, tehničar Mahir Brkić i Almir Hatić, tehničar i vozač. Pitamo poštuju li drugi vozači njihovu rotaciju. 

- Ima svega, nekad se ljudi zbune, ne znaju da se moraju skloniti i da baš tih nekoliko sekundi može biti krucijalno – govori nam vozač Hatić. 

Na adresu dolazimo u 22.56. Osam minuta. Dobro prolazno vrijeme. U kuću pacijenta ulaze doktorica i tehničar Brkić. Nakon 15 minuta izlaze. 

- Sve je uredu. Povišen pritisak – govore. 

Sjedamo u vozilo. A onda drama. 

- Muškarac u alkoholiziranom stanju u ulici Patke leži na betonu. Požurite – čuje se s radioveze. 

Ponovo gas. Dolazimo na traženu adresu. Ispred jednog ugostiteljskog objekta muškarac s pivom u ruci leži na zemlji. U tim trenucima i policajci dolaze na lice mjesta. 

- Šta ste uzimali – pita doktorica Idrišević, pokušavajući ga dozvati. 

Ali, ne polazi joj za rukom. On insistira da zapali cigaretu, a ne može ni glavu uspravno držati. Uspijevaju mu saznati ime. Radnik hostela u kojem je odsjeo donosi pasoš i dobivamo osnovne podatke o njemu. Smještaju ga na krevet u kola Hitne pomoći i priključuju mu infuziju. Pravac Klinički centar. Ali, nije „dobrodošao“. 

Povratak u bazu

- Moramo ga voziti u Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo – kažu službenici Hitne pomoći. 

Sve vrijeme održavaju ga budnim. U Zavodu je utvrđeno da je u krvi imao 2,64 promila alkohola u krvi. 

- Ostat će ovdje dan-dva, dok se ne oporavi – kažu ljekari. 

Uslijedio je povratak u bazu i iščekivanje novih poziva. Noć je tek počela...

Pogledajte video koji je napravila ekipa našeg portala u Hitnoj pomoći: